torsdag 28 februari 2013

Canadiens fick revansch på Leafs

Montreal slog Toronto i Air Canada Centre, med 5-2 och fick därmed lite revansch för de två förlusterna tidigare under säsongen. Matchvinnare blev rookien Brendan Gallagher som styrde in pucken till 3-2 efter att Torontos Tyler Bozak missuppfattat linjedomaren vid en tekning i defensiv zon och därmed inte varit beredd när pucken släpptes. Övriga målskyttar för Montreal var Brian Gionta, Alexei Emelin & Max Pacioretty som gjorde två mål. Torontos mål gjordes av Frazer McLaren och Clarke MacArthur.

P.K. Subban & Max Pacioretty jublar efter Montreals 2-1 mål. Bild från tsn.ca

Toronto tog ledningen i matchen när Frazer McLaren drev mot målet och fick in pucken över Price. Det var fighterns andra mål för säsongen.

Montreal kvitterade rätt så omgående när backen Alexei Emelins skott utifrån ändrade riktning via Tyler Bozaks ben och in mellan benen på Scrivens.

I slutet på första perioden tacklade Mike Brown bortalagets back Josh Gorges bakifrån och in i sargen. För det tilltaget fick han matchstraff och Montreal gavs powerplay i fem minuter. Det hängde med in i andra perioden sedan.

Med endast sex sekunder kvar av den utvisningen så gjorde Max Pacioretty sitt första mål för matchen. P.K. Subban sköt utifrån och Scrivens styrde pucken på en framstörtande Pacioretty och in i målet. (Känns igen från Ottawamatchen va?)

Toronto kvitterade sedan till 2-2, med fem minuter kvar av andra perioden. Nazem Kadri fann då Clarke MacArthur på den bortre stolpen med en lång diagonalpassning som MacArthur direktsköt in i mål för sitt femte mål för säsongen.

Ben Scrivens såg länge ut att rädda sitt lag kvar, men inte ens han kunde stå emot tillslut. Scrivens räddade 35 skott och Montreal ledde bl.a skotten efter två perioder med 28-12. Ställningen var då 2-2.

Sedan kom den där tekningen där Bozak helt missuppfattade linjedomaren och där Gallagher tilläts styra in pucken.  Efter det var det Montreal för hela pengen.

Det lilla som Toronto genererade framåt stoppades av Carey Price.

Sista målet gjordes av Brian Gionta i öppen bur, efter att Phil Kessel tappat pucken i mittzonen precis efter att Scrivens åkt mot båset för att släppa in en sjätte utespelare. Så Gionta åkte helt fri mot det övergivna målet.

Skotten blev tillslut 40-23 till Montreal och dom vann helt rättvist. Det enda Toronto var bättre på var att tacklas. Annars kändes Montreal steget före hela tiden och man vann i stort sett alla 50/50 puckar.

Sämst på isen var Torontos förstakedja, som samtliga var -4.

Man försämrade sitt hemmafacit till fyra vinster och fem förluster.

Colton Orr var tillbaka i laget igen efter skada, vilket gjorde att det blev lite omkastningar i laget. David Steckel fick återigen sitta på läktaren. Orr gick in i tredjekedjan med Kadri och MacArthur. Leo Komarov fick spela med Grabovski och Kulemin i andrakedjan och Jay McClement fick spela center i fjärdekedjan mellan Frazer McLaren och Mike Brown.

Toronto får nu chansen till en snabb revansch då man genast flyger vidare till New York och match mot Islanders imorgon.