torsdag 7 mars 2013

Toronto vann Battle of Ontario

James Reimer räddade 39 skott och Nazem Kadri satte det matchvinnande målet, när Toronto Maple Leafs vann hemma i Air Canada Centre med 5-4 mot Ottawa Senators. Därmed gick man segrande ur det tredje slaget om Ontario för säsongen och tog revansch för nederlaget senaste gången Ottawa var på besök. Övriga målskyttar för Toronto var: Tyler Bozak, Jay McClement, James Van Riemsdyk och Phil Kessel. Bortalagets mål gjordes av: Mika Zibanejad, Zack Smith, Daniel Alfredsson och Colin Greening.

James Reimer gratuleras av David Steckel efter segern.

Matchen var endast 26 sekunder gammal när Frazer McLaren och David Dziurzynski kastade handskarna och fightades. Det slutade illa för Ottawaspelaren, som blev knockad av McLarens slag och föll handlöst i isen. Där låg han ett tag innan domare och lagets läkare fick hjälpa honom av isen. Han återkom inget mer i matchen utan fick utgå med en hjärnskakning.

Cirka fem minuter senare var det dags för nästa omgång. Då var det Colton Orr och Chris Neil som utmanade varandra.

Det var Torontos två första fighter på ett tag, då man gått tre matcher utan och därmed tappat ledningen i den kategorin i ligan. Men med de två så återtog man ledningen igen från Columbus Blue Jackets.

Toronto var det laget som tog ledningen trots att det var Ottawa som skapade mest chanser. Tyler Bozak lyckads få in en fladdrig puck via Peter Regins ben och över Ben Bishop för sitt sjätte mål för säsongen. Assist till James Van Riemsdyk och Phil Kessel.

Mindre än en minut senare så var det dags för nästa hemmamål. Målskytten var då Jay McClement, som sköt in sitt fjärde mål för säsongen på pass från Nikolai Kulemin och Dion Phaneuf.

I det läget ledde Ottawa skotten i perioden med 11-5. De siffrorna skrevs sedan till 14-10 efter första 20 minuterna men där Toronto gick till vila med en 2-0 ledning.

Ottawa fick en mardrömsöppning i andra perioden, då Bozak kämpade till sig pucken bakom målet och sedan hittade Kessel, som i sin tur spelade fram Van Riemsdyk på den bortre stolpen som slog in sitt 13:e mål för säsongen. Det var då spelat 1:20 av perioden.

Mika Zibanejad, med förflutet i Djurgården svarade dock med ett reduceringsmål dryga minuten senare på en avvaktande utvisning på Torontos Carl Gunnarsson. Han kunde då slå in en retur från nära håll, för sitt femte mål för säsongen. Assist här till Erik Condra och den Ryska veteranbacken Sergei Gonchar.

Toronto kom tillbaka skottmässigt i den perioden och vann den med 14-11. Ottawa skapade fortsatt väldigt mycket chanser men Reimer var stabil i kassen.

I den tredje perioden reducerade Zack Smith till 3-2, han slog in en retur från nära håll för sitt första mål för säsongen. Assist till Chris Phillips och till comebackande Tjecken Milan Michalek som var åter efter skada. Det hade då gått 1:40 av sista perioden.

Toronto återtog en tvåmålsledning när Phil Kessel sköt ett skott utifrån som målvakten borde ha tagit. Det kom i spel fem mot fyra efter att Mika Zibanejad åkt ut för en slashing. Assisten här gick till Dion Phaneuf och till Cody Franson.

Med drygt halva perioden spelad så satte sedan Nazem Kadri det som skulle visa sig bli det matchvinnande målet till 5-2. Det var hans tionde för säsongen och såg inte heller otagbart ut. Han har nu gjort fem mål på de senaste tio skotten.

Då såg matchen ut att vara avgjord, men lagkaptenen Daniel Alfredsson ville annat och omarkerad så tilläts han sätta sitt femte mål för säsongen med mindre än åtta minuter kvar att spela. Det gav Ottawa en massiv energiboost och dom tryckte på framåt och puckarna började vina kring Reimer. Zack Smith fick den enda assisten på Alfredssons mål.

I ett desperat försök att få in fler mål så plockade Ottawa ut Ben Bishop med 2:23 kvar att spela och det dröjde inte många sekunder innan Colin Greening jobbade in pucken till 5-4.

Trots att man tog ut Bishop ytterligare en gång så lyckads Toronto rida ut stormen och hålla undan. Det var dock nära ett par gånger i de absoluta slutsekunderna.

Ottawa vann skotten med förkrossande 18-4 i den sista perioden och totalt i matchen med 43-28.

Det var Torontos tredje raka seger och Ottawas fjärde raka nederlag.

James Reimer vann sin sjätte raka match och tredje raka sedan återkomsten efter knäskadan. Totalt har han nu nio segrar på 13 matcher, med en räddningsprocent på fina 92,1% och ett snitt på 2.56 insläppta mål/match.

Torontos förstakedja hade en väldigt bra match och det var skönt att se att dom verkar vara på gång igen efter ett par matcher där dom inte alls sett bra ut. Både Phil Kessel och James Van Riemsdyk noterades för fem skott i matchen bl.a.

Nazim Kadri har fortsatt ett poängsnitt på en poäng/match och står på 24 poäng på 24 matcher. Med det leder han den interna poängligan fyra poäng före Kessel och fem före Van Riemsdyk.

Cody Fransons assist i matchen var hans 14:e för säsongen och med det ligger han delad fyra i backarnas assistliga totalt med Minnesotas Ryan Suter. Pittsburghs Kris Letang leder den på 18 assist.

Toronto klev för första gången upp på fler vinster än förluster på hemmaplan i statistiken. Man har nu vunnit sex av elva matcher i Air Canada Centre. Det var femtonde segern totalt och man har med sina 30 poäng endast två poäng upp till Montreal på förstaplatsen i Eastern Conference.

Matt Frattin missade även denna matchen men är väldigt nära en comeback efter sin knäskada. Vilket medförde att det var samma uppställning som i senaste matchen.

Under gårdagen skrev Toronto ett nytt kontrakt på ytterligare två år med den tunga Tyska backen Korbinian Holzer. Han har på sina 17 matcher gjort två mål och noterats för -3 i +/- och samlat ihop 19 utvisningsminuter. Det nya kontraktet är värt 1.575 miljoner dollar, där han kommer tjäna 725 000 dollar under det första året och 850 000 dollar under andra året.

Nu bär det av för bortamatch mot Boston imorgon. Innan man tar emot Pittsburgh på hemmaplan på Lördag.