fredag 22 februari 2013

Van Riemsdyk sänkte Buffalo

James Van Riemsdyk satte två mål och Dion Phaneuf gjorde mål nr 100 i sin karriär, när Toronto Maple Leafs vann hemma i Air Canada Centre med 3-1 mot Buffalo Sabres. Ben Scrivens var åter mellan stolparna efter den mindre bra insatsen senast mot Tampa och han var väldigt bra. Han räddade 31 skott. Det var Torontos tredje raka seger på hemmais.

Dion Phaneuf firar efter sitt 100:e mål i NHL.

Buffalo med sin nya tränare Ron Rolston fick en bra start på matchen, då Tyler Ennis i en kontring satte 1-0 till bortalaget efter att Toronto slarvat och gått bort sig. För er som inte vet så sparkade Buffalo Lindy Ruff igår, så det var den nya coachens första match. Det var Ennis sjätte mål för säsongen och det var ett snyggt mål. Han sköt ett snärtigt skott ovanför axeln på Scrivens precis under ribban.

Det var första periodens enda mål i en öppen och fartfylld match, där Buffalo vann skotten med 13-10.

Toronto kvitterade sedan till 1-1, när Dion Phaneuf satte ett direktskott på en perfekt passning ifrån Phil Kessel och backkollegan Cody Franson. Det var Phaneufs 100:e mål i karriären och det kom på ett powerplay som medföljde från första periodens slutminut. Matchklockan visade då 01:15. Så hemmalaget fick precis den starten man behövde.

Efter den perfekta starten på perioden så var det sedan Toronto för hela slanten. Men det dröjde till 18:04 innan man fick utdelning bakom en storspelande Ryan Miller. Då kom Phil Kessel flygandes fram på högerkanten och serverade James Van Riemsdyk en perfekt passning till 2-1. Det var hans 10:e mål för säsongen. Mike Kostka fick här en assist också.

James Van Riemsdyk ser pucken gå i nät till 2-1.
Toronto vann skotten i andra perioden med 15-6.

Tredje perioden var drygt tre minuter gammal när Frazer McLaren och jätten John Scott kastade handskarna och gick en omgång. Det var Torontos 21:a fight för säsongen och man drygade ut sin ledning i den kategorin.

Den fighten följdes upp en mindre uppgörelse dryga minuten senare mellan Dion Phaneuf och Nathan Gerbe, som båda fick 2 min för roughing.

Matchen avgjordes sedan när Buffalo fick två man utvisade i mitten på perioden. Toronto tog då timeout och efter den så utökade man ledningen till 3-1 efter en mycket fin passning ifrån Cody Franson där han fann en helt fristående Van Riemsdyk, som bara hade att slå in pucken i öppet mål. Det var hans 11:e mål för säsongen. Dion Phaneuf fick här en assist också. Med de poängen för Kessel och Van Riemsdyk så står båda nu på 15 poäng och delar ledningen i den interna poängligan en poäng före Kadri.

Van Riemsdyk efter att pucken gått in i mål till 3-1.

Trots att Buffalo plockade ut Ryan Miller med drygt två minuter kvar så blev det inga fler mål i matchen.

Skotten totalt i matchen blev tillslut 36-32 till Toronto.

Randy Carlyle ändrade lite i kedjorna inför denna matchen, Jay McClement var tillbaka i andrakedjan med Kulemin och Grabovski. Komarov fick då flytta ner till tredjekedjan med Kadri och MacArthur och David Steckel fick åter spela i fjärdekedjan med Frazer McLaren och Mike Brown. Alla de förändringarna gjorde att Colton Orr fick se matchen från sidan. Backsidan var oförändrad så Mike Komisarek och John-Michael Liles fick åter se sig petade.

Tack vare segern har nu Toronto vunnit fyra och förlorat fyra på hemmaplan. Så det börjar se lite bättre ut på den statistiska fronten. Det var lagets elfte seger för säsongen och man har nu 22 inspelade poäng. Man har nu fått ett gap ner till lagen under strecket till slutspel på fem poäng.

Nästa match är på Lördag, då man möter skadedrabbade Ottawa Senators på bortaplan.