måndag 21 februari 2011



Bollen rullar mot Sydamerika

Fotbolls-VM 2014 går av stapeln i Brasilien. Ta chansen och upplev glädjeyran och kampen på nära håll i detta gigantiska, kontrastrika land, där fotbollen har en given plats i allas hjärta. Planera resan tidigt och boka billiga hotell redan nu. Kombinera också vistelsen i Brasilien med en längre resa runt den Sydamerikanska kontinenten, där fotboll inte bara spelas på de stora arenorna.

Ända sedan den brasilianska fotbollens fader Charles Miller tog med sig en fotboll från England till Brasilien i slutet av 1800-talet har den här världsdelen varit djupt förälskad i sporten. "Sambafotboll" har blivit en spelstil som beundras över hela världen. Börja äventyret i Rio de Janeiro, sambans huvudstad, med den berömda "sockertoppen", Jesusstatyn som blickar ut över staden och stranden Copacabana där de blivande brasilianska fotbollsproffsen, dvs. knatteligan, tränar barfota i sanden. Här hittar du också Maracanã-arenan, uppkallad efter det område i Rio där den ligger, där lag som Flamengo och Fluminense har sin hemmaplan. Det är här finalerna under fotbolls-VM 2014 kommer att spelas.

Ytterligare 11 städer i Brasilien är utvalda till match städer. Öppnings-matchen kommer att gå av stapel på den nya Corinthians-stadion i Sao Paulo, Brasilins största stad. Brasilia, landets huvudstad, välkomnar med nationalarenan samt världskänd arkitektur från 1950-talet. De flesta matchstäderna ligger utmed kusten, så som Fortaleze, Natal and Porto Alegre, fantastiska semesterstäder väl värda ett besök. Innåt landet ligger Manaus, Amazonas huvudstad.

På resa mot Amazonas, "jordens lunga", kan du göra ett stopp i Teresópolis, där en av världens mest moderna träningsanläggningar, Granja Comary, ligger. Där tränar bland annat det brasilianska herrlandslaget och arenan ägs av det brasilianska fotbollförbundet. Annars är Teresópolis mest känt för sina fantastiska bergstoppar, till exempel Dedo de Deus (Guds finger). I Amazonas kan du uppleva ett helt fantastiskt djur- och växtliv och kanske får du stifta bekantskap med några av de urinvånare som fortfarande lever traditionsenligt i den djupa regnskogen.

Den som resar vidare från Rio och vill se flera länder samtidigt, bokstavligt talat, får inte missa Iguaçu-fallen, de enorma vattenfallen som knyter samman Brasilien och Argentina. Bara en bro bort från den brasilianska sidan ligger dessutom Paraguay. Därifrån kan du sedan ta dig vidare till den argentinska huvudstaden Buenos Aires. Även argentinarna är kända för sina stora fotbollsspelare, och om du bokar i god tid har du chansen att se ett exklusivt möte mellan topplagen Boca Junior och River Plate.

Gör resan till Sydamerika oförglömlig och res med dina vänner. För att göra resan bekvämare, övernatta på ett hotell Arlanda innan flygresan så har ni alla mer energi när ni kommer fram, den kommer garanterat att behövas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar