tisdag 12 februari 2013

Toronto vann fjärde raka

Matt Frattin sköt in det matchavgörande målet, när Toronto Maple Leafs slog Philadelphia Flyers med 5-2 hemma i Air Canada Centre. Ben Scrivens räddade 32 av 33 skott efter att ha fått ersätta James Reimer, som skadades i den andra perioden vid ställningen 3-1.

Det var Philadelphia som inledde matchen bäst och man fick utdelning redan efter 38 sekunder. Luke Schenn som gjorde sin första match mot Toronto sedan traden, skickade in pucken mot målet och där i röran framför Reimer slog Wayne Simmonds in 1-0 till Flyers. Det var hans tredje mål för säsongen.

Flyers fortsatte sin press efter målet och det dröjde många minuter innan Maple Leafs lyckades få till ett organiserat anfallsspel själva.

Man växte så sakteliga in i matchen dock och sista halvan av första perioden tog man över och med klockan på 14:49 så kom också kvitteringen. Leo Komarov åkte in i zonen, vände sedan upp och spelade pucken snett bakåt mot blålinjen, där kom Dion Phaneuf i full fart och direktsköt pucken förbi Ilya Bryzgalov. Han såg ingenting, för Nikolai Kulemin och Mikhail Grabovski stod båda två framför målvakten och skymde. Det var Phaneufs andra mål på lika många matcher.

Skotten i första vanns av Flyers med 11-8, men perioden slutade 1-1.

Det var sedan Torontos tur att få en bra start i andra perioden. Efter ett stenhårt jobb i anfallszonen av fjärdekedjan så kom 2-1 till hemmalaget. Det var slagskämpen Colton Orr som gjorde sitt första mål för säsongen. Frazer McLaren sköt pucken mot målet och Bryzgalov släppte en retur rakt fram till Orr. Cody Franson fick även en assist på det målet. Det hade då gått 02:05 av perioden.

Speakern hann knappt ropa ut Orrs mål, förrän det var dags igen för Toronto att göra 3-1. Matt Frattin satte fram klubban och styrde in pucken vid sidan om målet, på pass ifrån Nazem Kadri. Det var Frattin sjunde mål. Cody Franson fick assist även på detta målet. Det gick endast 28 sekunder mellan målen.

Philadelphia tog efter det timeout, men det blev ingen förändring trots det.

Dryga minuten efter målet, så skadades Reimer, det var dock svårt att avgöra vad han drabbats av för skada. Han fick hjälpas av isen för han hade svårt att kunna resa sig själv. Han hade då stått för 12 räddningar på 13 skott. Torontos coach Randy Carlyle sa efter matchen att det förmodligen inte var något allvarligt dock. Ben Scrivens fick komma in istället och till en början var han lite darrig men spelade upp sig enormt omgående.

Toronto skulle även göra 4-1 med klockan på 06:15. Kadri fann då Clarke MacArthur i ensam i slottet framför Bryzgalov och han direktskött pucken rätt i krysset, för sitt andra mål för säsongen. Matt Frattin fick den andra assisten. Flyers valde då att byta ut Bryzgalov och bytte istället in Brian Boucher. Bryzgalov räddade 10 av 14 skott.

Korbinian Holzer fick lämna matchen i förtid med klockan på 13:13, han fick då matchstraff för en tackling i ryggen på Tye McGinn i Flyers. Han flög med ansiktet före in i sargkanten så det var inget att säga om den utvisningen.

Trots att Flyers vann skotten med 22-10, så var det endast Toronto som gjorde mål i perioden. Så resultatet var 4-1 efter två perioder.

James Van Riemsdyk satte sitt åttonde mål för säsongen, när han blev frispelad av Phil Kessel. Han fintade bort Boucher och la in pucken med en backhand längs isen vid sidan om honom. Tyler Bozak noterades här för andra assisten. Det målet innebar att samtliga fyra kedjor gjorde mål i matchen. Det var en märkbart glad Van Riemsdyk som nätade mot sitt gamla lag. Det målet kom redan i den första minuten av sista perioden.

Av respekt mot det andra laget så valde Randy Carlyle att matcha Torontos fjärdekedja en hel del i slutet på matchen och dom fick bl.a spela powerplay. Man anser nämligen att det är fult att vinna för stort, det är respektlöst enligt det nordamerikanska sättet att se på det.

Det var även den kedjan som var inne på matchens sista mål. Det kom dock med endast 32 sekunder kvar. Tye McGinn fick då göra sitt andra mål för säsongen, när han sköt pucken mellan kroppen och plockarmen på Scrivens till 5-2.

Flyers vann även skotten i den tredje med 13-6 och totalt med 46-24.

Bäst på isen i matchen var Mark Fraser & Leo Komarov. Fraser var +5 i +/- och med det bäst av alla spelare. Det förde honom även till delad förstaplats i hela ligan med totalt +11. Komarov täckte skott, tacklade och spelade ett väldigt bra tvåvägsspel. Komarov delade ut fem tacklingar och är den spelaren som tacklas mest i hela ligan, det som nykomling dessutom. Toronto som lag är även det laget som delar ut flest tacklingar av alla.

Toronto mönstrade samma lag som senast mot Montréal.

Det var Maple Leafs andra vinst på hemmaplan och fjärde raka totalt. Man ligger nu på fjärde plats i Eastern Conference.

Nu väntar ett par dagars vila innan man möter Carolina Hurricanes på bortaplan på Torsdag och sedan tar emot Ottawa hemma på Lördag.