onsdag 27 mars 2013

Lupul matchhjälte mot Panthers

Med två mål i den sista perioden, så gav Joffrey Lupul sitt Toronto Maple Leafs segern med 3-2 på hemmaplan mot Florida Panthers inför 19 379 åskådare i Air Canada Centre. Jacob Markström vaktade kassen i bortamålet och han stod för 28 räddningar. I hemmakassen stod Ben Scrivens och han tog 40 av 42 skott.

Lupul firar efter ett av sina två mål mot Florida (bild ifrån tsn.ca)

Toronto inledde inte matchen på ett bra sätt, utan man såg håglösa ut och som om man fortfarande var i Boston mentalt. Det ledde till att Florida i stort sett fick göra som dom ville under de första tjugo minuterna. Skotten i perioden skrevs till 16-7 till Florida, men en storspelande Ben Scrivens lyckades hålla siffrorna nere till endast 0-1.

Det målet gjorde Tomas Fleischmann efter 6:39. Hans skott ändrade riktning på Mark Fraser och ställde Scrivens fullständigt och gick in mellan hans benskydd. Assist till Tomas Kopecky och till Marcel Goc. Det var tjeckens sjunde mål för säsongen.

Till den andra perioden började coachen Randy Carlyle att kasta om i kedjorna och det gav effekt för Toronto, då man började spela bättre och jämna ut spelet. Bl.a petades James Van Riemsdyk ifrån förstakedjan och Joffrey Lupul blev återförenad med Kessel och Bozak istället.

I mitten på perioden så satt också följdaktligen kvitteringen. Dion Phaneuf bombade in sitt sjätte mål för säsongen, på pass från Carl Gunnarsson.

Det blev periodens enda mål, Toronto vann skotten i den med 15-12.

I slutet på perioden drog Florida på sig en avvaktande uvistning som inte verkställdes förrän periodvisslan ljöd.

Så Toronto fick följdaktligen inleda den sista perioden i spel fem mot fyra. Det tog endast 22 sekunder innan mållampan tändes. Joffrey Lupul gjorde då 2-1 från nära håll, på pass från Tyler Bozak och Phil Kessel. Det var hans femte mål för säsongen.

Hemmafansen fick inte jubla allt för länge dock, då Panthers fick in ännu en puck via en Torontospelare. Den här gången var det Mike Kostka som var otursgubben då Shawn Matthias vallade in pucken via hans skridsko till 2-2. Det målet kom 23 sekunder efter Torontos mål. Det var Matthias tionde mål för säsongen och Jonathan Huberdeau och Filip Kuba stod för passningarna.

Med klockan på 03:12 så gav Joffrey Lupul Toronto åter ledningen. Då han på en underbar passning ifrån Phil Kessel kunde sätta pucken ifrån slottet. Det var hans sjätte för säsongen. Förutom Kessel så fick Bozak assist. Lupul har varit stekhet sedan sin comeback från skada, då han gjort sex mål på fyra matcher.

Florida pressade på efter det målet och man tog ut målvakten i slutet, men Scrivens kunde med hjälp av sina utespelare hålla undan till Torontos 18:e seger för säsongen och 40:e poäng.

För Scrivens del så var det hans sjunde vinst för säsongen.

Nu är marginalen sju poäng ner till det nionde laget, som i nuläget är New York Islanders. Toronto ligger kvar på sjätte plats och har endast två poäng upp till Ottawa Senators på femte plats.

Tack vare segern har Toronto nu identiska stats både hemma och borta, med 9 segrar, 6 förluster och 2 matcher där man förlorat efter straffar på hemmaplan resp bortaplan.

Clarke MacArthur missade denna matchen med en "upper-body injury" som dom så fint kallar det. Matt Frattin fick ta hans plats istället.

Tacklingarna i matchen var 30-30 och den som tacklades mest på isen var Floridas Ty Strachan som delade ut 6st.

Toronto var fortsatt duktiga på att blocka skott och den kategorin vann dom med 20-15.  En något oroande statistik var dock att man hade hela 17 "giveaways" dvs att man ger bort pucken till det andra laget.

Matchens tre stjärnor:

1. Joffrey Lupul 2 mål, 2 skott och 3 tacklingar
  2. Ben Scrivens 40 räddningar, Räddningsprocent 95,2
  3. Phil Kessel 2 assist, 3 skott, +1

Denna segern ska helt tillskrivas Ben Scrivens och att coachen kastade om så mycket i formationerna och fick igång förstakedjan igen.

Trots att Nazem Kadri fick lämna isen poänglös så skapade han en massa chanser och noterades för fem skott bl.a.

I nästa match väntar Carolina Hurricanes för Torontos del, även den spelas på hemmaplan i Air Canada Centre. Dom ligger i nuläget på tionde plats med 32 poäng och är ett lag som Toronto har haft svårt mot på senare tid, så det blir en tuff match.