tisdag 26 februari 2013

Maple Leafs slog Flyers borta

Toronto Maple Leafs vann en väldigt tät och fysisk match med 4-2 på bortaplan, efter mål av Phil Kessel, Nikolai Kulemin, Mikhail Grabovski & slutligen Jay McClement som satte det sista målet i öppen kasse med 12 sekunder kvar av matchen. Philadelphia Flyers mål gjordes av Scott Hartnell och Jakub Voracek. Ben Scrivens räddade 23 skott.

Cody Franson tackar sin målvakt efter slutsignalen.

Hemmalaget var det laget som började matchen bäst och hade det inte varit för en storspelande Ben Scrivens så hade det kunnat sluta illa för Toronto. Flyers ledde t.ex skottstatistiken med 6-1 efter fem minuter. Toronto spelade så sakteliga upp sig och skotten var 8-4 efter 10 minuter.

Publiken fick se Mike Brown och Tye McGinn gå en fight med fyra minuter kvar av perioden. Det var Torontos 22:a fighting major under säsongen.

Drygt en minut senare så kämpade sig Phil Kessel förbi Kimmo Timonen och ur en dålig vinkel fick han in pucken bakom Ilya Bryzgalov och det får anses vara en målvaktstavla av ryssen, för det var ett mål han nog gärna hade velat haft tillbaka. Det var Kessels fjärde mål för säsongen, samtliga har kommit på bortais. Assisten gick till Tyler Bozak och Carl Gunnarsson.

Kessel sätter 1-0 bakom Bryzgalov.
Toronto hade då spelat upp sig och perioden slutade med bortaledning och skotten blev tillslut 10-10, där Philadelphia ett tag gick 8 minuter utan ett enda skott på mål.

I andra perioden blev det mycket tätare spel och väldigt mycket fysiskt spel. Skotten var blygsamma 5-4 till Flyers.

Trots så lågt antal skott bjöds publiken på två mål. Först utökade Nikolai Kulemin Torontos ledning till 2-0 via stolpen och in med en fin backhand efter att ha blivit helt frispelad av Nazem Kadri. Det var ryssens andra mål för säsongen. Carl Gunnarsson fick även han en assist.

Kulemin har precis skjutit och ser pucken gå mot mål till 2-0.
Scott Hartnell gav sedan hemmafansen något att jubla över då han direktsköt in sitt första mål för säsongen, efter att Jakub Voracek funnit honom med en perfekt passning i en kontring. Flyers stora stjärna Claude Giroux fick här en assist.

Mikhail Grabovski gav Toronto en tvåmålsledning igen med klockan på 7:52 i den sista perioden. Detta sekunder efter att Philadelphia precis dödat en utvisning. Nazem Kadri spelade då in pucken framför målet och först studsade den via Grabovskis skridsko och vidare till Clarke MacArthur som sköt direkt, men Bryzgalov räddade och returen åkte ut till Grabovski som la in pucken i målet med en backhand. Det var vitryssens sjätte mål för säsongen.

Grabovski jublar efter sitt sjätte mål för säsongen.
När sedan James Van Riemsdyk drog på sig två utvisningar i samma sekvens så att Philadelphia fick spela i powerplay i 4 minuter, så reducerade Voracek till 2-3. Hans skott ändrade riktning på Mark Frasers klubba och gick in bakom en chanslös Scrivens. Assist här till Kimmo Timonen och Claude Giroux.

Flyers hade en massiv press i slutet och med 90 sekunder kvar av matchen så tog man ut Bryzgalov för att få in en extra utespelare, men Scrivens stod i vägen för varje försök och med endast 12 sekunder kvar så kämpade sig Jay McClement till sig pucken på egen blålinje för att sedan lägga in den i det övergivna målet. Det var den hårt jobbande forwardens andra mål för säsongen. Kulemin fick här enda assisten.

Jay McClement ser pucken gå i nät till 4-2.
Skotten blev totalt 25-22 till Flyers.

Toronto mönstrade samma lag som senast, en som stack ut mer än de andra var den svenska backen Carl Gunnarsson. Han skrapade ihop två assist och respektabla +3 i +/-, med det var han bäst på isen tillsammans med backkollegan Mike Kostka som även han hade +3. Nazem Kadri hade även han en bra match med hårt jobb och två fina framspelningar vilket även gjorde att han klev upp på förstaplats i den interna poängligan med 17 poäng på 20 matcher, en poäng före Phil Kessel.

Segern var Torontos tolfte för säsongen och åttonde på bortais.

I nästa match väntar den stora rivalen Montréal Canadiens hemma på Onsdag. Det kommer nog bli en tuff match, för dom leder Eastern Conference på 27 poäng, medan Toronto nu har 24 och ligger på en sjunde plats.