måndag 13 maj 2013

Sviten äntligen bruten!

Toronto Maple Leafs lyckades vinna den sjätte matchen med 2-1 mot Boston Bruins, hemma i Toronto inför ett fullsatt och kokande Air Canada Centre och med minst lika många åskådare utanför som bevittnade matchen på en storbildsskärm. Målskyttarna var Dion Phaneuf och Phil Kessel. Bostons mål gjordes i slutsekunderna av Milan Lucic. James Reimer var helt makalös i målet och valdes välförtjänt till matchens första stjärna efter att han räddat 29 av 30 skott.

Därmed vann man för första gången en hemmamatch i ett slutspel mot Boston sedan 31/3 1959 och det var även första segern på hemmaplan i ett slutspel sedan 2004, då man slog Philadelphia Flyers.

Phaneuf jublar efter sitt 1-0 mål. (Photo: The Canadian Press)

Toronto fick pga skada på Tyler Bozak välkomna ett nytt ansikte i uppställningen. Joe Colborne fick göra sin första slutspelsmatch i karriären och han gjorde en helt ok insats, som center mellan Joffrey Lupul och Matt Frattin. Han sköt två skott på mål och delade ut sex tacklingar på drygt 15 minuters speltid.

Det var en väldigt tät och defensivt inriktad match, med mycket fysiskt spel. Inget av lagen ville gå bort sig och det syntes.

Matchen förblev mållös under de första 40 minuterna. Med skotten 18-16 till Boston i det läget.

Toronto fick en drömstart på den sista perioden, då man efter att ha pressat tillbaka Boston rejält tillslut tog ledningen. Nazem Kadri avlossade då ett skott som Dion Phaneuf styrde in ståendes framför Tuukka Rask. Det var Phaneufs första mål i slutspelet och en stor revansch efter det taffliga ingripandet i övertidsperioden då man senast spelade i Air Canada Centre. Det hade då gått 01:48 av perioden.

När sedan Boston hade ett trött manskap på isen efter en icingpuck, så valde Claude Julien i Bostons bås att inte ta en timeout för att vila sina mannar. Den efterföljande tekningen vanns av Kadri och Toronto kunde därmed få till ett nytt tryck mot de trötta spelarna och när Cody Franson la in pucken mot målet så kunde Phil Kessel snappa upp en lös puck framför målet och lyfta in en backhand till 2-0. Det visade sig sen bli det matchavgörande målet. Det var Kessels tredje mål i slutspelet.

Toronto hade sedan ett flertal chanser att utöka ledningen, då Boston släppte till en massa kontringar i sin jakt på en reducering.

Med blott 26 sekunder kvar av matchen och med utplockad målvakt så kunde Milan Lucic stöta in pucken från nära håll, efter att Mikhail Grabovski chansat mot det öppna målet och fått en icing mot sitt egna lag. Där åstadkom Boston en jättehård press mot Reimer, som tillslut fick kapitulera.

Skotten efter full tid blev tillslut 30-26 till Boston.

Jake Gardiner gjorde ytterligare en väldigt bra match och följde ofta med upp i anfallen.

Det delades fortsatt ut väldigt många tacklingar i denna match, som det har gjorts hela tiden i matchserien. Siffrorna var 58-50 i hemmalagets favör. Cody Franson och Ryan O'Byrne var de som delade ut flest, med sju stycken vardera.

Match sju spelas redan imorgon i Boston och skulle Toronto vinna även den matchen så är det första gången sedan 1942, som man vänt ett underläge med 1-3 i matcher. Då var det i finalen mot Detroit Red Wings det skedde.