fredag 1 februari 2013

Äntligen seger på hemmaplan

Toronto vände underläge 1-2 efter två perioder till seger med 3-2 hemma mot Washington Capitals och tog sin första seger på hemmais. Det var hela 301 dagar sedan hemmafansen sist hade fått bevittna en seger i Air Canada Centre.
Segerskytt blev Matt Frattin för andra matchen i följd.

Washington fick en tidig ledning, när Cody Franson och Mark Fraser misslyckades med att få pucken ur egen zon trots ett flertal chanser, det skapade en stor oreda framför egna målet och det utnyttjade Mike Ribeiro när han passade fram Joel Ward som tilläts stå omarkerad på bortre stolpen. James Reimer i hemmamålet var helt chanslös på det målet. Då hade det endast gått 1:36 av matchen.

Efter det målet så reste sig hemmalaget avsevärt och man jobbade till sig ett flertal powerplay. När Jason Chimera snackade till sig fyra minuters utvisning, så gjorde James van Riemsdyk sitt fjärdemål för säsongen. Han stod framför mål och jobbade hårt med att skymma och jaga returer, det var på en sådan som han gjorde sitt mål efter att Phil Kessel skjutit utifrån men Michal Neuvirth släppte en retur ut mot sidan där Riemsdyk stod och hade öppet mål att lägga in pucken i. Även Tyler Bozak fick en assist.

Toronto vann skotten i första perioden med 15-7, men en storspelande Neuvirth höll siffrorna nere.

När sedan Mikhail Grabovski drog på sig en utvisning för tripping efter drygt två minuter i andra perioden så tog bortalaget åter ledningen. Det målet gjordes av superstjärnan Alexander Ovechkin som lämnades obevakad på vänsterkanten och det såg Mike Ribeiro som fann ryssen med en perfekt krosspassning. Han sköt in pucken, för sitt blott andra mål för säsongen mellan benen på Reimer, men det var dåligt försvar av Torontos spelare som borde ha markerat honom mycket bättre. Nicklas Bäckström noterades här för en assist också.

Det blev periodens enda mål, Neuvirth fortsatte att spela väldigt bra. Skotten i andra perioden skrevs till 9-6 i Torontos favör.

I tredje perioden kom sedan vändningen. Först kvitterade Nikolai Kulemin med sitt första mål för säsongen.  Efter att ha sett Mike Kostkas skott gå genom benskydden på Neuvirth och ramla ut bakom honom i målgården, så kastade sig Kulemin fram och liggandes på isen kunde han få in pucken i målet. Klockan visade då 7:40.

Det vinstgivande målet kom genom Matt Frattin som för andra matchen i följd gjorde mål. Han blev framspelad av Nazem Kadri, som hittade Frattin på bortre stolpen med en backhandpassning och ur den vinkeln hade han ett öppet mål att lägga in pucken i. Det var Frattins fjärde mål för säsongen och tredje på de två senaste matcherna.

Toronto hade sedan bud på fler mål, bl.a så kom James van Riemsdyk helt fri med målvakten men han lyckades inte överlista Neuvirth.

Skotten i matchen blev tillslut massiva 40-22 till Toronto.

Kedjan med Kulemin, Grabovski och McClement var väldigt bra och och dom stod även för 10 av lagets 40 skott.

Tyler Bozak hade ännu en bra match i tekningscirkeln, då han vann 17 av 25 tagna tekningar.

Man får nog nöta powerplay på träningen dock, då man endast utnyttjade 1 av 8 försök i spel i numerärt överläge.

Ryan Hamilton fick spela sin första match för Toronto denna säsongen, då han fick ersätta Mike Brown som skadade sig i senaste matchen. Han tog Browns plats i fjärdekedjan, i övrigt såg laget ut som senast.

Torontos seger var den första hemma för säsongen och den kom på det tredje försöket och laget har nu vunnit två raka matcher. Nu väntar två raka hemmamatcher till mot först Boston på Lördag och Carolina på Måndag.

Med skador på Clarke MacArthur, Mike Komisarek och Mike Brown så plockade man under torsdagen upp den stora forwarden Frazer McLaren på waivers ifrån San José Sharks. Jag antar att han ska ersätta Brown som fighter.

Phil Kessel fick lämna ytterligare en match utan mål, men han hade tre riktigt fina chanser. Så länge chanserna finns där så kommer målen komma. Det hade varit värre för honom om han inte ens hade skapat något. Han sköt sex skott i matchen och fick bl.a se Michal Neuvirth plocka ett skott från honom i ett två mot ett läge i den sista perioden, Kessel missade även öppet mål med sekunder kvar efter att Washington satsat på att spela med sex man för att nå en kvittering.