söndag 21 april 2013

Toronto klara för slutspel efter vinst mot Ottawa

James Reimer stod för 49 räddningar och James Van Riemsdyk satte två mål, när Toronto Maple Leafs bortabesegrade Ottawa Senators med 4-1 och tog sig till sitt första slutspel sedan 2004. Nazem Kadri och Joffrey Lupul gjorde de andra målen för Toronto och Jakob Silfverberg satte Ottawas enda mål i matchen.

James Reimer jublar efter att Toronto vunnit och blivit klara för slutspel. © tsn.ca

Trots att Ottawa vann skotten i den första perioden med hela 18-5, så blev den perioden mållös.

Toronto hade en puck inne, men det blev bortdömt efter att domarna först godkänt det men sedan ändrat sig efter att Ottawas spelare hade klagat. Leo Komarov blev inknuffad i målområdet av Chris Phillips i hemmalaget, så pass att han störde Craig Anderson i Ottawas mål. Samtidigt la Dion Phaneuf in pucken mot målet och den gick in. Först godkände domarna det som sagt, för att sen helt ändra sig trots att regelverket sa att det skulle varit godkänt. Så det blev en stor förvirring bland både Torontos coacher och bland kommentatorerna.

Perioden innehöll även en fight. Frazer McLaren gick en lång holmgång med Matt Kassian. Det var Torontos 44:e fighting major för säsongen. Så nästan en per match i snitt.

Den andra perioden dominerades även den av Ottawa, den vanns med 17-9 men det var Toronto som gjorde matchens första mål.

Med 8:22 på klockan så styrde Van Riemsdyk in Cody Fransons skott till 1-0 på Torontos blott nionde skott i matchen. Assist även till Phil Kessel.

När Ottawas Zach Smith satt utvisad för highsticking på Colton Orr i mitten på perioden, så slog Van Riemsdyk in sitt andra mål i matchen och 18:e för säsongen, från nära håll efter att Phil Kessel först skjutit. Cody Franson fick även här en assist.

I periodens slutsekunder fick Ottawa in ett tröstmål, när Jakob Silfverberg distinkt satte sitt nionde mål för säsongen. Enda assisten gick till Cory Conacher, men även Mika Zibanejad ska ha ett stort beröm då hans jobb mot Dion Phaneuf i ena sarghörnet innan målet gjorde att pucken vanns tillbaka och trycket kunde bibehållas.

Ottawa pressade på även i den sista perioden och där vann man skotten med 15-8.

Trots det så var det endast Toronto som lyckades göra mål, för James Reimer var fenomenal i målet och det han inte räddade själv blockerades undan av utespelarna.

Eller vad sägs om 27-9 i antal blockerade skott i Torontos favör. Varav Mark Fraser blockerade fem.

Nazem Kadri bröt en niomatcher lång måltorka när han satte sitt 18:e mål för säsongen till 3-1. Han tilläts vandra in från kanten och fick obehindrat avlossa ett skott som Anderson nog egentligen borde räddat då det såg rätt så löst ut. Assist till Nikolai Kulemin. Klockan stod då på 14:10.

I slutet på perioden så satsade Ottawa verkligen allt framåt och i den pressen så snappade Joffrey Lupul åt sig pucken och kom helt fri med Craig Anderson. Han sköt ett skott som letade sig in i nätet via målvakten till 4-1. Det var Lupuls 10:e mål för säsongen i blott 13:e matchen i en skadefylld säsong.

Det blev matchens sista mål och tack vare segern är nu alltså Toronto klara för slutspel igen för första gången sedan man åkte ut i match sex mot Philadelphia Flyers 2004.

Carl Gunnarsson var tillbaka i laget igen efter sina höftproblem och då fick Jake Gardiner vila och det gav en helt annan stabilitet i försvarsspelet. Det var t.ex inte alls lika många giveaways i matchen för Torontos del. Endast åtta stycken mot den absurda siffran 27 i föregående match.

Toronto var åter väldigt tacklingsvilliga och Leo Komarov stod ensam för åtta utdelade tacklingar av totalt 39 som laget delade ut mot Ottawas 37. Chris Neil i hemmalaget delade även han ut åtta tacklingar.

I och med segern är man nu uppe på 55 poäng, vilket placerar Toronto på femte plats i tabellen endast två poäng upp till Boston Bruins på fjärde plats.

Nu är Toronto lediga fram till Onsdag. Då man åker till Florida för match mot redan avsågade Tampa Bay Lightning. Dagen efter möter man sedan tabelljumbon Florida Panthers innan grundseriens sista match spelas på Lördagen mot Montreal Canadiens hemma i Air Canada Centre.