tisdag 16 april 2013

Reimer stoppade Devils

James Reimer stoppade samtliga 31 skott för sin tredje nolla för säsongen, när Toronto Maple Leafs tog emot New Jersey Devils hemma i Air Canada Centre. Slutresultatet skrevs till 2-0 efter att hemmalaget fått två sena mål i matchen genom först Phil Kessel i powerplay och sedan satte Jay McClement det sista i öppen kasse i slutet.

Reimer gör en av sina 31 räddningar mot Devils. (bild ifrån tsn.ca)

Det var dock bortalaget som var det klart bästa laget i den första perioden. Toronto var endast med i det fysiska spelet men skapade inget av värde framåt under de första 20 minuterna. En storspelande Reimer var skillnaden och även Torontos fina boxplay, där man ligger trea i ligan och även dödat av 26 raka utvisningar gjorde att Devils fick förbli mållösa. Skotten i första perioden 9-3 till New Jersey.

I den andra perioden spelade Toronto upp sig en aning och fick till flera chanser, men i de avgörande lägena så sköt man utanför eller så fick man skotten blockerade. Det var fortsatt chansövertag till Devils dock. Även denna perioden förblev mållös. Skotten 7-2 i Devils favör.

I den tredje perioden öppnade matchen upp sig lite mer och båda lagen fick ett flertal fina chanser att göra mål. Bland annat så gjorde Reimer ett par sidledsförflyttningar som inte ska gå att göra, när Ryan O'Byrne satt utvisad för tredje gången i matchen. I det läget var det fortfarande 0-0. Publiken svarade med stående ovationer till hans fina målvaktsspel.

När Toronto så fick sitt tredje powerplay med 13:20 på klockan i sista perioden, så tog det då endast åtta sekunder innan matchens första mål satt. Det gjordes av den stekheta Phil Kessel, som med sitt 16:e mål för säsongen och femte på de fem senaste matcherna satte pucken vid sidan om Martin Brodeur med ett snärtigt handledskott. Framför målet stod James Van Riemsdyk och skymde. Assist till Dion Phaneuf och till Cody Franson.

Med blott 37 sekunder kvar av matchen så satte Jay McClement sedan avgörande 2-0 i öppen kasse när Brodeur hade blivit utplockad till förmån för ännu en utespelare. Det var McClements åttonde mål för säsongen och för assisten stod Mark Fraser.

Så trots att New Jersey vann skotten med hela 31-13, så fick man se sig besegrade med 2-0.

Att Toronto var fysiska i matchen vittnar denna statistiken om, då Toronto delade ut hela 52 tacklingar mot New Jerseys 18. Av de 52 stod Cody Franson för nio och Leo Komarov för åtta, vilket nästan alltså var lika många som bortalaget fick ihop totalt. Det var endast två spelare i Toronto som inte noterades för en enda tackling i matchen och dem var Nazem Kadri och Phil Kessel.

Carl Gunnarsson missade denna matchen med en skada och istället fick John-Michael Liles spela.

Toronto har nu 53 poäng och slutspelsplatsen känns säkrare för varje match som går och man kan även blicka uppåt från sin femte plats i tabellen. Det är bara tre poäng upp till Boston på fjärde plats och fyra upp till Montreal för divisionsledning och andra plats i Conferencen.

Det är en ny tuff match imorgon dock, då man ställs mot Washington Capitals. Ett lag som inledde säsongen väldigt knackigt men som nu jobbat sig upp till divisionsledning och därmed en tredjeplats i Eastern Conference efter sju raka segrar.