söndag 14 april 2013

Leafs effektivitet i första perioden räckte mot Habs

Toronto Maple Leafs var grymt effektiva i matchen mot Montreal Canadiens inför ett fullsatt Air Canada Centre, hemma i Toronto. Man satte fyra mål på endast fem skott under de första tjugo minuterna och höll sedan undan till seger med 5-1. Carey Price jagades ur motståndarmålet redan efter 10:25, då hade han släppt förbi sig tre puckar på fyra skott. Phil Kessel stod bl.a för ett mål och en assist i matchen. James Reimer räddade 36 skott i sin sjunde raka match från start.

Grabovski, Kessel och Franson jublar efter att Toronto gjort mål. (bild från tsn.ca)

Toronto fick en drömstart, då första skottet på mål mot Carey Price gick in. Det gjordes av Tyler Bozak i spel fem mot fyra, efter att han och James Van Riemsdyk kommit i ett två mot ett läge där "JVR" passade perfekt i sidled till Bozak som enkelt satte sitt 12:e mål för året. Phil Kessel fick här också en assist. Klockan stod då på 01:59.

Efter det målet så var det Montreal som styrde matchen och man fullkomligt pepprade Reimer med skott. Man sköt sju skott på honom innan Toronto fick iväg sitt andra skott och även det gick in i mål. Ur dålig vinkel så slängde Leo Komarov in pucken på mål och den letade sig in mellan benskydden på Price och rullade sen retfullt över mållinjen. Det var den tacklingsvilliga finländarens tredje mål för säsongen och han assisterades av Ryan O'Byrne och av Jay McClement. Tiden för målet var 08:08.

I en kontring efter att Toronto precis blivit fulltaliga så gjorde Jay McClement sedan snyggt 3-0, med en fin backhand. Det var grovjobbarens sjunde mål för året och han assisterades av Nikolai Kulemin. Det var Torontos fjärde skott på mål i matchen och Carey Price blev då utbytt till förmån för Peter Budaj. Det hade då gått 10:25 av perioden. I det läget ledde Montreal skotten med 9-4.

Ett par minuter senare så satte Davis Drewiske tillslut pucken i nätet bakom James Reimer. Det målet kom till genom att Dion Phaneuf skymde sin egen målvakt och han gavs därmed ingen chans till att se skottet från Montreals nya back, som man införskaffade vid trading deadline ifrån Los Angeles Kings. Det var hans första mål för sin nya klubb men andra för säsongen. Assist till retstickan Brendan Gallagher och till David Desharnais.

Dion Phaneuf revanscherade sig dock i slutet på perioden, då han sköt in sitt åttonde mål för säsongen. Assist till Nazem Kadri och till Carl Gunnarsson. Det anmärkningsvärda med hans åtta mål är att Toronto inte har förlorat en endaste match där han nätat utan gått 8-0-0 då.

Trots ledning i skottstatistiken med 13-5 efter första perioden, så fick Montreal se sig ligga under med 4-1.

Första perioden innehöll även en fight mellan Frazer McLaren och Brandon Prust, det var en lång batalj där båda fick in en hel del slag till publikens jubel.

Det var även en hel del tjafs vid avblåsningarna och speciellt Nazem Kadri och Brendan Gallagher hade en hel del verbala duster med varandra.

Det resulterade bland annat i att Nazem Kadri delade ut en rejäl tackling på Gallagher, det enda felaktiga med den var att Gallagher inte hade pucken i det läget och Kadri fick då vila sig i två minuter för Interference.

När klockan visade 4:42 i den andra perioden så kom matchens sista mål. Phil Kessel blev då framspelad av  "JVR" i en kontring två mot ett och den målfarliga forwarden sköt då in sitt 15:e mål för säsongen. Även Cody Franson fick assist på det målet.

Det fysiska och irriterande spelet från första perioden fortsatte även i andra perioden och vid en tekning så bråkade P.K. Subban och Dion Phaneuf så mycket med varandra att domarna plockade ut dom i två minuter för Unsportsmanlike Conduct för att kyla känslorna lite grann.

Skotten i mittperioden 16-14 till Montreal.

Den sista perioden var fortsatt grinig och fysisk. P.K. Subban åkte ut två minuter ner han sprutade ner Reimer med snö vid en kraft inbromsning framför målet bland annat & Leo Komarov tvingade fram en utvisning på Francis Bouillon när han fick motta ett flertal smällar ståendes framför Peter Budaj.

För att inte förnedra sin motståndare och göra för många mål så skickade coach Randy Carlyle ut Colton Orr och Frazer McLaren i slutet på matchen när det blev dags för powerplay. Det anses nämligen fult att göra "för många mål" i matcher som redan är avgjorda.

Toronto vann skotten i sista perioden med 9-8, men totalt 37-28 till Montreal.

Tacklingarna i matchen vann Toronto med 47-36 och den som tacklades mest var Ryan O'Byrne med sju stycken. En av orsakerna att lagen spelade så pass fysiskt mot varandra var för att sätta sig i respekt, då chansen finns att man möts i den första rundan av slutspelet, förutom att man är ärkerivaler sedan gammalt.

Tekningarna slutade oavgjort 38-38.

En stor bidragande orsak till att Toronto vann och att man har vunnit så många matcher denna säsongen mot tidigare år är boxplayspelet. Inför matchen hade man ligans tredje bästa boxplay och i denna matchen dödade man av alla fyra underlägen som man fick emot sig. Montreal å sin sida klev in i matchen med ligans fjärde bästa powerplay.

Att man klarar av att döda så mycket utvisningar har att göra med också att man blockerar många fler skott än vad man gjorde under förra coachen Ron Wilson. Återigen i denna matchen var man villiga till att göra det hårda jobbet. 22-10 blev siffrorna i Leafs favör. Den som blockade flest skott var Mark Fraser med sex stycken.

Toronto kastade om lite i laget inför denna matchen och man vilade Mike Kostka, John-Michael Liles, Ryan Hamilton och Joe Colborne. Istället fick Jake Gardiner, Matt Frattin och Mikhail Grabovski spela. Grabovski som besökt läkare i New York för en krånglande mage var oviss ett tag innan matchen om han skulle spela eller inte.

Segern var Torontos 23:e för säsongen och James Reimers 16:e. Nu står laget på 51 poäng med sju matcher kvar att spela.

Tabellen ser ut som följer i Eastern Conference.