fredag 19 april 2013

Ännu en förlust

Toronto Maple Leafs dåliga spel fortsatte även i denna matchen, där man blev utspelade av sin motståndare New York Islanders och förlorade med 5-3 på hemmais i Air Canada Centre. Motståndarna vann skotten med hela 38-21 och till stor del så var det Islanders förstakedja som låg bakom framgången, då den stod för fyra av fem mål. Storstjärnan John Tavares gjorde två mål och bidrog även med en assist. Övriga mål gjordes av Matt Moulson, Brad Boyes och Frans Nielsen. Torontos mål gjordes av Joffrey Lupul, Cody Franson & Dion Phaneuf.

Toronto fick en jobbig start annars då man fick spela tre mot fem i 1:28 i matchens inledande minuter. Man dödade av det läget bra och gjorde sedan själva 1-0 på sitt första skott i matchen efter att Joffrey Lupul brutit fram på kanten i en elegant soloraid mot Evgeni Nabokov i Islandersmålet.

Kort därefter fick Toronto sitt första powerplay i matchen och på det andra skottet i matchen gjorde Cody Franson 2-0 till hemmalaget.

Sett till spelet i matchen så var det inte rättvist då Islanders i det läget hade haft mängder med chanser och pepprat Reimer med skott.

Islanders fick tillslut utdelning på sitt tionde skott i perioden, då Torontodraftade Brad Boyes på en mycket fin passning från Tavares kunde reducera till 2-1.

När Leo Komarov sedan åkte ut för hemmalaget så styrde Matt Moulson in 2-2 i det efterföljande powerplayet.

I slutet på perioden så var vändningen fulländad, då Tavares fick in sitt första mål för kvällen och 25:e för säsongen i en kontring.

Skotten efter första perioden var förkrossande 19-5 till bortalaget.

Första perioden innehöll även två fighter, där först Frazer McLaren och Matt Carkner fightades och sen fyra sekunder efter den så var det dags för Colton Orr & Eric Boulton.

Den andra perioden var relativt snarlik den första, med den skillnaden att det bara gjordes ett mål. Det gjorde John Tavares efter väldigt dåligt försvarsspel av Toronto. Islanders vann även skotten stort i andra perioden. Denna gången med 15-5.

Toronto skapade desto mer i den sista perioden, men det var Islanders som fick utdelning efter halva perioden. Frans Nielsen sköt då ett slagskott utifrån som letade sig förbi en skymd Reimer.

I matchens absoluta slutsekunder så fick Dion Phaneuf in en reducerings puck till 5-3 i spel sex mot tre. Närmare än så kom aldrig hemmalaget och man var inte heller värda att komma närmare. Då Islanders vann helt rättvist och spelade mycket mer aggressivt som lag. Det var första matchen på hela säsongen där ett mål från lagkaptenen inte gav en seger.

Skotten i sista perioden vanns av Toronto med 11-4.

Toronto delade ut många tacklingar i vanlig ordning, men det är också det enda dom är bra på i nuläget. 40-25 blev siffrorna i denna matchen. Mark Fraser var värst med sju tacklingar.

Försvarsspelet har blivit bedrövligt och anfallspelet har kört fast också, man får inte alls till de platsskiftena man varit så framgånsrik med tidigare under säsongen. Det låga antalet skott i varje period är mycket oroande. En stor orsak till att det inte är bra stavas Carl Gunnarsson, för Jake Gardiner som har fått ersätta honom pga skada är alldeles för endimensionell. Han är liksom bra offensivt men tar många dåliga beslut i det defensiva spelet och chansar för mycket i offensiv zon dessutom.

En tydlig statistik som visar hur bedrövliga dom var är den som visar "giveaways" där Toronto hade horribla 27 st mot Islanders 13, vilket är en mer acceptabel siffra, helst ska det ligga under 10.

Vissa spelare ser ut att ta det alldeles för lugnt ute på isen, precis som att slutspelsplatsen redan är fixad, men det är den inte än. Man måste vinna minst en match till för att vara helt säkra.

En spelare som Nazem Kadri har jag knappt sett de senaste matcherna, han är näst intill osynlig och leverar inget framåt.

Det måste verkligen till en stor förändring till Lördagens match mot Ottawa annars är risken stor att man tappar den slutspelsplatsen som sett så säker ut ett bra tag.