torsdag 18 februari 2010

Sverige slog Tyskland

Sverige vann med 2-0 mot Tyskland. Det var en helt ok insats med stabilt spel men det var långt ifrån hundraprocentigt, vilket är förståeligt med tanke på att de knappt har hunnit träna ihop laget. Henrik Lundqvist stod för 21 räddningar och visade ett stort lugn i målet.

Första målskytt för Tre Kronor var Tampas back, Mattias Öhlund. Det kom i powerplay drygt fyra minuter in i andra perioden. Han drog till med ett stenhårt slagskott i bortre hörnet och målvakten i Tyskland, Thomas Greiss kunde inte se pucken för Daniel Sedin skymde framför.

Även det andra målet kom i mittperioden och det gjordes av matchens bästa kedja, som bestod av Loui Eriksson, Nicklas Bäckström och Daniel Alfredsson. Bäckström chippade in pucken i anfallszonen, Alfredsson vann en närkamp längs sargen så att Bäckström fick tillbaka pucken och då kunde han finna en fri Loui Eriksson på bortre stolpen som blev serverad öppet mål och Dallas målfarliga forward gjorde inget misstag.

Några av matchens höjdpunkter var när Douglas Murray och Nicklas Kronwall fick in ett par rejäla tacklingar.

Peter Forsberg och Henrik Zetterberg visade prov på bra kemi och där har Sverige ett bra offensivt vapen att tillgå i framtida matcher.

Hela laget får godkänt förutom Linköpingsbacken Magnus Johansson som visade ett flertal gånger att han inte klarar att stå emot fysiskt när större spelare sätter press på honom i egen zon. Han blev räddad flera gånger av sin backpartner.

Tyskland spelade tätt och satsade mycket på kontringar, hade en bra målvakt i San Josés backupmålvakt, Thomas Greiss. Han stod för 23 räddningar totalt i matchen. Deras förstafemma med bara NHL-spelare skapade en hel del med chanser men var inte Lundqvist i vägen för deras skott så sköt dom i målramen.

De hade totalt ett skott i stolpen och ett i ribban. Båda de chanserna kom i början på den andra perioden, när Johnny Oduya satt utvisad efter att ha skickat in Marco Sturm hårt i sargen. Då satt även Nicklas Kronwall utvisad redan så Sverige fick döda av ett boxplay i spel tre mot fem i 1:09.