torsdag 25 februari 2010

Sammanfattning av kvartsfinalerna

USA var det första laget att gå till semifinal efter att dom slog Schweiz med 2-0. Det var en massiv press från USAs sida där Jonas Hiller stod i vägen för det mesta men i tredje perioden fick han kapitulera när Zach Parise lyckades göra mål på honom. Parise satte även 2-0 men då i tom kasse. USA vann skotten med 44-19 och det säger en hel del om vilken dominans dom hade.

Sedan följdes USA av Canada som i sin kvartsfinal helt körde över Ryssland, med hela 7-3!! Det stod hela 4-1 efter första perioden. Målskyttar för Canada var Corey Perry 2, Ryan Getzlaf, Dan Boyle, Shea Weber, Rick Nash & Brendan Morrow. De som tröstmålade för Ryssland var Dmitri Kalinin, Maxim Afinogenov och Sergei Gonchar. Canada vann även skotten med 42-28.

Finland blev det tredje laget att gå vidare till semifinal, efter att dom hade slagit Tjeckien med 2-0. Även den matchen avgjordes först i tredje perioden när Niklas Hagman satte 1-0 med mindre än 7 minuter kvar av perioden. Sedan avgjorde Valtteri Filppula matchen helt när han slog in 2-0 i tom kasse. Skotten var 31-31.

Sista laget att bli klart för semifinal blev Slovakien och inte Sverige som alla hade trott på förhand. Slovakien vann med 4-3, efter att ha spelat ett disciplinerat spel med mycket kontringar och framförallt ett starkt spel i powerplay. Två av målen gjordes i den spelformen och de gjordes av Marian Gaborik (1-0) & Pavol Demitra (3-2). Övriga målskyttar i matchen för Slovakien var Andrej Sekera och Tomas Kopecky, för Sveriges del gjordes målen av Patric Hörnqvist, Henrik Zetterberg och Daniel Alfredsson. Sverige vann skotten med klara 29-14 men Jaroslav Halak tilläts se de flesta av dom och sattes därför inte på några svårare prov. Henrik Lundqvist hade en svår match, där han var rätt så chanslös på samtliga målen.

Semifinalerna kommer spelas som följande.

USA möter Finland medan Canada ställs mot Slovakien.