onsdag 3 februari 2010

Giguere nollade New Jersey

Jean-Sebastien Giguere höll nollan i sin debut för Toronto Maple Leafs när man slog New Jersey Devils hemma i Air Canada Centre med 3-0. Därmed fick dom revansch för nederlaget under fredagens match, då New Jersey vann med 5-4 i förlängning. De båda lagen möts i New Jersey på fredag igen dessutom så att bortalaget behöver inte vänta länge på att få chans att revanschera sig

Dion Phaneuf gjorde precis det han blev värvad för, han spelade fysiskt & aggressivt, gjorde det svårt för dom andra att möta honom under hela matchen och satte färg på tillställningen med två rejäla tacklingar redan under sina första två byten. Det fick igång publiken som jublade som om han avgjort en final, med stående ovationer som följd. Han kommer verkligen bli en ny publikfavorit. Den sista tacklingen av de två efterföljdes dessutom av en fight eftersom bortalagets Colin White inte gillade att Phaneuf precis hade tacklat Devils stjärna, Zach Parise.

Ett par minuter innan den fighten tog Maple Leafs ledningen tack vare iblandning av en annan av de nya spelarna, Fredrik Sjöström. Han fick pucken av Rickard Wallin och sköt ett skott som Devilsmålvakten Yann Danis inte kunde styra bort utan pucken åkte rakt ut till Nikolai Kulemin som sköt pucken mellan benen till 1-0. Det var Kulemins 11:e mål för säsongen.

Första perioden var ganska så jämn spelmässigt, skotten 9-9 visar det också. Enda skillnaden var att Toronto spelade mer fysiskt och att man hade en säker sista utpost i J-S Giguere.

Andra perioden var drygt två minuter gammal när hemmalaget utökade sin ledning till 2-0 genom Phil Kessel. Han kom i tredjevåg i en kontring och tog till vara på en målvaktsretur som gick rätt ut i slottet och han gavs helt öppet mål för Danis hade gjort en sidledsräddning och hindrat Alexei Ponikarovsky från att göra mål, som i sin tur hade fått pucken fint framspelad av rookien Tyler Bozak. Det var Kessels 18:e mål för säsongen.

Fredrik Sjöström utmärkte sig även i den här perioden, fast denna gången genom att hela tiden vara i vägen för puckar när han hjälpte till att döda utvisningar. Fortsätter han så, så kommer han vara ett nyttigt förvärv.

När Mike Mottau sen blev utvisad efter 12:36 av mittperioden så kunde Francois Beauchemin, med ett hårt slagskott från blålinjen göra 3-0. Hans 5:e mål för säsongen och 4:e i spel i numerärt överläge.

Devils försökte pressa på för en reducering men närmare än ett stolpskott kom man aldrig, trots att man vann skotten totalt i matchen med 30-26.

Giguere var den första målvakten sedan Ed Belfour höll nollan mot Pittsburgh den 10:e Oktober 2002 i en 6-0 seger, att hålla nollan i sin debut för Toronto.

Phaneuf bokfördes totalt för 6 tacklingar, 4 skott, +1, 5 utvisningsminuter och 24:21 minuters istid.
Fredrik Sjöström noterades för 1 assist, 2 skott +1 och 16:56 minuter på isen.

De tre nya spelarna valdes också sen välförtjänt som matchens tre stjärnor med Giguere som nr1, Phaneuf som nr2 och Sjöström som matchens tredje stjärna.

Tack vare vinsten så bröt Maple Leafs en sex matcher lång svit utan seger.

Yann Danis, som vaktade Devilskassen stod sin första match från start sedan den 21:a November. Brodeur hade då stått i 40 raka matcher innan backupmålvakten så äntligen fick chansen igen.