söndag 7 februari 2010

Giguere höll nollan igen

J-S Giguere höll nollan i sin andra raka match när Toronto Maple Leafs slog Ottawa Senators med 5-0 på hemmaplan i Air Canada Centre. Med den bedriften blev han historisk för ingen annan målvakt i Torontos historia hade tidigare hållt nollan i sina två första matcher för klubben. Därmed stoppades Ottawas fina svit på 11 raka vinster. Även Phil Kessel och Luke Schenn gjorde en bra match, då båda stod för 2 mål och 1 assist vardera.

Matchen inleddes med en tyst minut för att hedra Torontos General Managers son, Brendan Burke som tragiskt omkom i en bilolycka på fredagen. Han blev 21 år gammal.

Bortalaget satte sig omgående i dålig sits, då man drog på sig två utvisningar tidigt och i det andra numerära överläget kunde Phil Kessel hitta rätt efter att ha snappat åt sig returen på Dion Phaneufs skott, som målvakten Brian Elliott inte kunde hålla. Det var Phaneufs första poäng för sitt nya lag.

Brian Elliott som varit i en lysande form senaste tiden, med bl.a två raka utmärkelser som veckans spelare i NHL, hade det tungt i den första perioden. Han släppte bland annat in ett långskott från Luke Schenn som var helt oskymt. Det skottet skulle han ha tagit lätt egentligen.

Det tredje målet i perioden var han dock chanslös på, när Tyler Bozak avslutade ett mönsteranfall efter att pucken gått som på ett snöre mellan spelarna och helt förvillat bort Ottawas försvar.

3-0 efter första perioden var rättvist sett till spelet också, för Ottawa hade skapat väldigt lite framåt, trots att Toronto bara vann skotten med 13-11. Bortalaget drog dessutom på sig fyra utvisningar medan Maple Leafs helt höll sig borta från utvisningsbåset.

I den andra perioden spelade Elliott upp sig rejält och var orsaken till att Toronto bara fick in en puck till bakom honom då. Det målet gjordes av Kessel, det var en soloprestation där han ensam mot fyra Ottawaspelare drog iväg ett handledsskott som smet in vid målvaktens högra stolpe.

Skotten i mittperioden var 17-12 till hemmalaget.

Lite överraskande så valde Ottawas coach Cory Clouston att byta ut Brian Elliott mot Pascal Leclaire inför den sista perioden. Det var Leclaires första inhopp på 11 matcher.

Även han släppte in ett långskott från Luke Schenn som i stort sett var en kopia på hans första i matchen.

Skotten efter sista perioden var 8-7 till Ottawa men Toronto vann totalt med 37-30.

Giguere har nu räddat 60 skott sedan han anslöt till Maple Leafs, han och laget fick stående ovationer i slutsekunderna och efter att matchen var slut.

Sett ur svensk synvinkel så blev det två poäng från svenskar i form av Fredrik Sjöström och Rickard Wallin som båda hade en assist vardera. De poängen kom när dom spelade fram Luke Schenn till 2-0.