fredag 29 mars 2013

Toronto vände och vann mot Carolina

Toronto Maple Leafs lyckades vinna en svängig match tillslut med 6-3, trots underläge med 2-3 tidigt i den sista perioden mot Carolina Hurricanes hemma i Air Canada Centre. Stor matchvinnare blev Joffrey Lupul, som på egen hand såg till att göra 4-3 med ett solomål. Jay McClement och Nikolai Kulemin gjorde sedan varsitt mål i öppen kasse på slutet.

Joffrey Lupul firar med resten av laget efter sitt solomål till 4-3. (bild från tsn.ca)

Toronto tog ledningen i matchen med nästan fyra minuter på klockan. Phil Kessel fann då en fri Tyler Bozak på ena kanten och Bozak hade bara att sätta pucken i öppen kasse bakom Justin Peters i Carolinas mål. Det var hans tionde mål för säsongen. James Van Riemsdyk fick även en assist.

Direkt på tekningen efter målet så gick Frazer McLaren och Kevin Westgarth en fight. Westgarth fick in ett par rejäla träffar på McLaren, som fick uppsöka omklädningsrummet efter det för att sy. Han blödde som en stucken gris i ansiktet, men återkom senare i matchen igen.

Phil Kessel var väldigt aktiv i den första perioden och noterades för hela fem skott. Bozaks mål blev dock periodens enda. Skotten 13-7 till Toronto.

I den andra perioden utökade Cody Franson ledningen till 2-0 i spel fem mot fyra. Han satte pucken mellan benen på Peters efter ett avslut från nära håll. Återigen var det Phil Kessel som var passningsläggare. Lagkaptenen Dion Phaneuf fick även han en assist. Det var Fransons tredje mål för året.

När Toronto sedan fick ytterligare ett powerplay, så var det istället bortalaget som utnyttjade det läget. Alexander Semin frispelade Carolinas lagkapten, Eric Staal och fri med James Reimer så satte han pucken mellan benen på honom för sitt femtonde mål för säsongen.

När Carolina sedan fick ett eget powerplay så var det Semins tur att få näta. Han snärtade in ett handledskott förbi Reimer. Assist till Joe Corvo. Det var ryssens nionde mål för säsongen.

Ställningen var således 2-2 efter 40 minuter. Carolina vann skotten i andra perioden med 10-8 och hade även fått ett övertag efter sina två mål. Framförallt Staals mål i boxplay gjorde att de fick ett stort mentalt övertag.

Carolina tilläts även ta ledningen med 3-2, när Jordan Staal lite väl enkelt fick vandra förbi Torontos försvarare och lägga in pucken bakom Reimer. Det var hans tredje mål för säsongen mot just Maple Leafs och åttonde totalt det här året.

När hans broder Erik blev utvisad för felaktig tekning så lyckades Toronto kvittera till 3-3 sekunderna efter att den utvisningen var avklarad. Dion Phaneuf sköt in ett stenhårt slagskott utifrån. Det var hans sjunde mål för säsongen och han assisterades av Joffrey Lupul och av Tyler Bozak.

Sedan kom matchens prestation, då Joffrey Lupul skrinnade ifrån sina bevakare på kanten och bröt sedan fri in från sidan mot Justin Peters och tryckte in pucken förbi målvakten för sitt sjunde mål för säsongen. Målet var oassisterat.

När Carolina sedan tog ut Justin Peters, så gjorde först Jay McClement 5-3, för sitt sjätte mål innan Nikolai Kulemin med lite bekymmer tillslut fick in sitt sjätte mål till 6-3. Då återstod endast 2.5 sekunder av matchen. Kulemin var med och assisterade på McClements mål tillsammans med Phaneuf. Tyler Bozak och Carl Gunnarsson fick assist på det sista målet.

Trots det insläppta målet från Jordan Staal så var det Toronto för hela pengen i den sista perioden. Bl.a så hade Phil Kessel ett skott i ribban. Hemmalaget vann skotten i slutperioden med hela 15-5 och totalt med 36-22.

Toronto var återigen tillbaka i förarsätet när det gäller tacklingar, man delade ut 38st, vilket var fyra fler än Carolina. Värst var Carl Gunnarsson och Cody Franson, som båda stod för sex tacklingar var.

När det gällde blockade skott så var Jay Harrison värst på isen med fem stycken och hans Carolina vann den statistiken med 18-17.

John-Michael Liles gjorde comeback efter sin stukning, vilket medförde att Jake Gardiner var en "healthy scratch".

Matchens tre stjärnor:

1. Dion Phaneuf 1 mål, 2 assist, +3, 4 skott, 1 tackling
  2. Joffrey Lupul 1 mål, 1 assist, 4 skott, 1 tackling
  3. Phil Kessel 2 assist, +2, 6 skott
Toronto har nu samlat ihop 19 segrar och 42 poäng, det gör att man har fortsatt två poäng upp till Ottawa, som är lagets nästa motståndare på Lördag dessutom. Det är fortsatt sju poäng ner till New York Islanders också på nionde plats, då dom vann mot Philadelphia efter straffar.