tisdag 26 mars 2013

Boston straffade Toronto

Toronto Maple Leafs ledde med 2-0 på bortaplan, men Boston Bruins kom tillbaka och tog matchen till ett straffavgörande. Där satte Boston två straffar medan Toronto endast satte en bakom Tuukka Rask. Torontos mål under ordinarie matchtid gjordes av Joffrey Lupul och av Nikolai Kulemin. Milan Lucic och Patrice Bergeron gjorde Bostons mål. James Reimer stod för 27 räddningar i Torontos kasse.

Toronto fick tillbaka Joffrey Lupul till den här matchen efter att han avtjänat sin avstängning på två matcher. Man saknade dock backen John-Michael Liles, som skadade sig i senaste matchen. Hans plats i laget togs av Mike Kostka, som fick bilda backpar med Jake Gardiner efter att ha fått sett de fem senaste matcherna från pressläktaren. Ryan Hamilton fick spela i denna matchen också trots att Lupul var tillbaka. Han ersatte Matt Frattin som inte alls fått spelet att stämma sedan han återkom från sin knäskada.

Första perioden var mållös och ganska tight. Boston vann skotten med 9-6.

Toronto fick sitt första powerplay i matchen i inledningen på den andra perioden och med 23 sekunder kvar på det numerära överläget så fann Jake Gardiner en helt fristående Lupul på den bortre stolpen och han snärtade distinkt in sitt fjärde mål för säsongen, Mikhail Grabovski fick här den andra assisten.

I mitten på perioden så blockerade Nazem Kadri ett skott i egen zon och iscensatte sedan en kontring där han frispelade Nikolai Kulemin. Fri med Tuukka Rask så gjorde han inget misstag utan kunde sprätta upp pucken i nättaket för sitt femte mål för säsongen. Kadris assist var hans 35:e poäng för året.

Toronto fick inte jubla allt för länge dock, då man åkte på en kontring ca två minuter senare och i den bröt sig Milan Lucic fri och la in pucken retfullt enkelt mellan Reimers benskydd. Det var den stora powerforwardens femte mål för säsongen, assist till Rich Peverley och till Jordan Caron.

Efter de målen så blev matchen vidöppen med mängder med chanser. Tempot höjdes avsevärt och båda målvakterna fick briljera.

Trots det så stod sig 2-1 perioden ut. Boston vann skotten även i den andra perioden med 12-8.

I den tredje perioden fick Toronto bättre koll på sitt defensiva spel och man tillät Boston att bara få skjuta sex skott på mål, men trots det så fick dom in en kvittering med drygt 10 minuter spelat av sista perioden.

Patrice Bergeron tilläts vandra in framför Reimer och där avlossade han ett otagbart backhandskott i plockhandskrysset. Assist till den unga lovande backen Dougie Hamilton & till retstickan Brad Marchand.

Marchand gjorde sedan själ för det sista jag skrev om honom ett par minuter senare, då han avlossade ett skott på Reimer efter avblåsning, vilket ledde till en massa tjafs och kurr. Följden blev att Torontos lagkapten och hårdföra back fick sitta utvisad tillsammans med Bostonbacken Andrew Ference, båda fick två minuter för roughing.

Toronto vann skotten i den sista perioden med 8-6.

I övertidsperioden hade bortalaget det mesta puckinnehavet men man lyckades inte överlista Rask i hemmakassen, trots att man vann skotten med 3-2.

Matchen gick då till straffar och i den första rundan nätade både Bostons Tyler Seguin och Torontos Tyler Bozak. Sedan satte Patrice Bergeron den matchvinnande straffen i runda två och där missade Nazem Kadri för Torontos räkning. I den tredje rundan missade Brad Marchand och Nikolai Kulemin.

Toronto har ännu inte vunnit nån straffläggning under den här säsongen.

Boston var oerhört effektiva i tekningscirkeln, man vann den statistiken med förkrossande 44-26. Det kanske inte var så konstigt heller då man är det laget som är etta i den statistiken i ligan.

Toronto som varit så bra på att tacklas den här säsongen fick endast ihop låga 22 tacklingar i denna matchen, medan Boston delade ut 25 tacklingar. Bäst på isen i den kategorin var Bostons Dennis Seidenberg med 5st.

När det gällde blockerade skott så var Toronto dock i topp med en favör på 19-8. Inte nog med att man är laget som tacklas mest och slåss mest, man har även klättrat upp i topp i den kategorin på slutet. Frazer McLaren, Mike Kostka och Carl Gunnarsson noterades för tre blockerade skott var.

Poängen som Toronto fick i denna matchen gjorde att man tog tre av fyra poäng i det här dubbelmötet och det är poäng som kan visa sig vara väldigt värdefulla när man sammanfattar säsongen. Med handen på hjärtat så trodde jag inte att dom skulle ta några poäng alls mot Boston med tanke på hur svårt man har haft mot just det laget.

Marginalen ner till Carolina Hurricanes som är på nionde plats och utanför slutspel är nu sex poäng. Dom har dock tre matcher mindre spelade. Fortsätter Toronto dock att plocka poäng så ska dom inte kunna komma ikapp.

Imorgon är det dags för ny match för Torontos del, då man tar emot Florida Panthers på hemmaplan. Ett skadedrabbat lag som endast har fått ihop 24 poäng den här säsongen och som kommer till Air Canada Centre med två raka förluster i bagaget.