fredag 22 mars 2013

Buffalo straffade Toronto

Toronto Maple Leafs tappade ledning med två mål två gånger under ordinare matchtid på bortaplan mot Buffalo Sabres och man låg till och med under ett tag med 4-3 innan Nazem Kadri satte sitt andra mål i matchen och tog den till förlängning. Förlängningen var väldigt chansrik men förblev mållös, så matchen fick avgöras på straffar. Där avgjorde Steve Ott i den sjätte rundan.

Det var en väldigt händelserik match, men den blev väldigt kort för Torontos Colton Orr, för han fick endast ihop två sekunders istid.

I sitt första byte så gav han sig på Buffalos retsticka och wannabe-tuffing Patrick Kaleta. Det som gjorde straffet hårdare för honom var att Frazer McLaren redan då slogs med John Scott i det läget och därför fick Colton Orr ett hårdare straff för att starta ännu en fight.
Totalt skrapade han ihop 29 utvisningsminuter för de tilltagen och fick således lämna matchen. Det gjorde att han också samlat ihop över 1000 minuter i sin NHL-karriär. Han står numera på 1024 minuter efter ha haft 995 inför matchen. Det gjorde även att han tog över ledningen av utvisningsligan i hela NHL, med 103 minuter på 28 matcher. Det var lagets fighting major nr 31 respektive 32 för säsongen.

Buffalo fick efter det spela i powerplay i hela fyra minuter, men Toronto dödade av dom med ett aggressivt och hårt jobbande boxplay. Toronto är rankade sexa i den statistiken i NHL. Buffalo är sämst i ligan i spel fem mot fyra också.

När Toronto sedan fick chansen att själva spela i powerplay så tog det endast 16 sekunder innan Tyler Bozak kunde sätta 1-0 till bortalaget. Det var hans nionde mål för året och assisten gick till Phil Kessel och Dion Phaneuf.

Mindre än två minuter efter det, så gjorde Nazem Kadri 2-0 efter väldigt fin spel, där det började med att Jake Gardiner hittade Clarke MacArthur med en fin långpassning, som i sin tur sedan passade till Nikolai Kulemin som blixtsnabbt passade pucken vidare till Kadri som bara hade att styra pucken i mål bakom Ryan Miller i hemmakassen. Det var Kadris tolfte mål för säsongen.

I det läget ledde Buffalo skotten i matchen med 8-3, så man kan säga att Toronto var väldigt effektiva.

Buffalo lyckades reducera med dryga minuten kvar av den första perioden. Tyler Ennis tryckte in pucken bakom James Reimer i samma sekund som Mark Fraser klev in på isen igen efter att ha suttit felaktigt utvisad för en interference. Det skulle egentligen ha varit Cody Franson, men domarna plockade ut fel kille. Målet kom till genom att Toronto aldrig lyckades få ut pucken ur egen zon och med trötta spelare på isen så gick man bort sig tillslut och då fann Steve Ott en fristående Ennis som bara kunde raka in pucken från nära håll. Det var Ennis nionde mål för året. Assist även till den tyska backen Christian Ehrhoff.

Perioden slutade 2-1 till Toronto trots att man förlorade skotten med 11-5.

I mitten på den andra perioden, så utökade Mikhail Grabovski Torontos ledning till 3-1. Han styrde in Jake Gardiners skott från blålinjen strax efter att Steve Otts utvisning för slashing klarats av. Det var vitryssens sjunde mål för säsongen och assisten för Gardiner var hans första poäng för säsongen. Kadri fick här en assist dessutom.

Sedan gjorde Toronto två riktigt dåliga defensiva ingripanden då man tillät först Marcus Foligno att stå helt ensam framför Reimer så att han kunde slå in 2-3 från nära håll. För att i bytet efteråt även tillåta Jason Pominville att få vandra in framför målet omarkerad och slå in 3-3. Spelarna stirrade puck och tog inte sina markeringar. Det var Folignos fjärde mål för säsongen och Pominvilles tionde.

I slutet på perioden så drog sig Clarke MacArthur på sig en utvisning för slashing på Steve Ott och den utvisningen följde med till den tredje perioden.

Där tog det bara 22 sekunder innan Christian Ehrhoff kunde skjuta in en projektil utifrån till 4-3 för hemmalaget. Det var hans tredje mål för säsongen.

Sedan åkte Tyler Ennis ut i hemmalaget med klockan på 04:57 och i slutet på den utvisning kunde Nazem Kadri styra in kvitteringen på Cody Fransons skott. I den sekvensen gjorde även James Van Riemsdyk ett riktigt bra jobb framför Ryan Miller så att han inte såg något. Phil Kessel fick här den andra assisten och sin tjugonde totalt för säsongen.

Det blev sedan inga fler mål i matchen trots väldigt många chanser för båda lagen i såväl den tredje perioden som i övertidsperioden. Så matchen fick avgöras på straffar.

Där vann Buffalo i den sjätte straffrundan efter att Steve Ott satt sin straff medan Clarke MacArthur missade Torontos.

Buffalo vann skotten totalt i matchen med 36-34.

Toronto vann tacklingarna med deras mått låga 31-30. Nikolai Kulemin var den som delade ut flest med totalt sex stycken.

Matchens tre stjärnor var:

1. Christian Ehrhoff, Buffalo 1 mål & 2 assist.
  2. Nazem Kadri, Toronto 2 mål & 1 assist, +3
  3. Tyler Ennis, Buffalo 1 mål & 1 assist, -1
I denna matchen fick Toronto klara sig utan Joffrey Lupul, då han blev avstängd i två matcher och inte får spela igen förrän på Måndag mot Boston. Detta efter att han tacklade Tampas Victor Hedman i huvudet i gårdagens match. Istället kallades Ryan Hamilton upp ifrån farmarlaget, men han fick inte spela dock utan istället fick Frazer McLaren ta hans plats i laguppställningen. En annan nyhet som rörde laget var att Mike Komisarek klarade av waivers och blev nerskickad till Toronto Marlies.

Jake Gardiner hade ännu en bra match, med +3, en assist och drygt 24 minuters istid. Det var bara han och Nazem Kadri som var +3 i matchen. För Kadris del var det andra raka matchen med tre poäng.

Noterbart var att ingen i laget gick minus.

Totala poängligan i Toronto efter 31 omgångar. (topp 5)