söndag 24 mars 2013

Äntligen seger mot Boston

Efter åtta raka nederlag mot Boston Bruins, så lyckades Toronto Maple Leafs tillslut bryta den trenden i den nionde matchen och vinna hemma i Air Canada Centre med 3-2. Detta trots att Boston vann skotten med hela 33-13.

Före matchen hyllades Mats Sundin för sin plats i Hockey Hall of Fame och han fick göra en ceremoniell tekning, där han släppte pucken mellan Dion Phaneuf och Zdeno Chara.

Toronto var laget som tog ledningen i matchen och det kom efter att man spelat nästan fem minuter av den första perioden. Nazem Kadri gjorde sitt fjortonde mål för säsongen och sin nionde poäng  på de fyra senaste matcherna, när han for fram på kanten och sprätte in pucken bakom Anton Khudobin som för kvällen fick vakta Bostons mål. Assists till Clarke MacArthur och till John-Michael Liles.

Två sekunder efter målet så gick Colton Orr och Shawn Thornton en fight mot varandra till publikens jubel. Det var Torontos 33:e fight för säsongen och med den så utökade Orr sin ledning i utvisningsligan till 108 minuter.

Trots att Boston vann skotten i perioden med 11-4, så ledde Toronto med 1-0 efter de första 20 minuterna.

Toronto gjorde ett tidigt mål även i mittperioden. Mikhail Grabovski satte sitt åttonde mål för säsongen efter 2:52 på lagets första skott i perioden. Han blev assisterad av Ryan Hamilton och Matt Frattin. För Hamiltons del så var det hans första poäng i NHL för säsongen efter att ha gjort 30 mål och 18 assist för Toronto Marlies i AHL innan han blev uppkallad.

Boston vann skotten även i den andra perioden, denna gången med 9-5 och totalt 20-9, men underläge med 2-0 efter 40 minuter.

Det där med tidiga mål var Torontos melodi för kvällen. Frazer McLaren föste in pucken mellan sina ben och sen vidare in mellan Khudobins benskydd och in i målet till 3-0 efter 01:34 i den sista perioden. Det var fighterns tredje mål för året. Han assisterades av Colton Orr och Jay McClement.

Efter det målet blev Khudobin utbytt till förmån för förstamålvakten Tuukka Rask. Toronto hade då gjort tre mål på endast elva skott.

Boston fick till en replik 56 sekunder efter Torontos mål och gav matchen spänning igen. Den tyska backen Dennis Seidenberg sköt ett skott utifrån och tack vare en massa trafik framför James Reimer så gick pucken in till 3-1. Enda assisten gick där till Brad Marchand. För Seidenbergs del så var det hans andra mål för säsongen.

Matchen böljade lite efter det innan Boston sista minuterna fick till en massiv press. Med utdragen målvakt så lyckades de reducera till 3-2. Backen Andrew Ference avlossade ett slagskott utifrån och återigen så var Reimer skymd så att han inte såg pucken i tid. Det var hans andra mål för säsongen och David Krejci & Rich Peverley noterades för passningarna.

Bostons belägring av Torontos zon fortsatte även efter reduceringsmålet och man vaskade fram chanser ända till slutsignalen ljöd.

Toronto ska vara väldigt glada att man vann, för det var stundtals väldigt slarvigt spel i egen zon. Sen ska man även tacka James Reimer som stod för 31 räddningar.

En av få ljusglimtar var Jake Gardiners spel. Han låg bakom många farliga spelvändningar med långa och öppnande passningar som ledde till kontringar.

Toronto saknade Leo Komarov i dagens match, då han fick utgå i föregående match med en axelskada. Han beräknas vara borta i minst 7-10 dagar. Ryan Hamilton tog hans plats i laget. Man fick även en ny skada under matchens gång, då Bostons Dan Paille ramlade in i John-Michael Liles och i hans fall så rör det sig förmodligen om en stukning. Hans skada gjorde att Toronto fick spela nästan halva matchen med fem backar.

Joffrey Lupul satt av match nr två på sin två matcher långa avstängning och är åter tillgänglig i nästa match.

Detta var den första matchen i ett "home and home"-möte då båda lagen möts igen på Måndag i Boston.

Tack vare segern fick Toronto nu en marginal ner till lagen under slutspelstrecket på fem poäng, då man nu har 17 vinster och 37 inspelade poäng.