söndag 17 mars 2013

Toronto förlorade på straffar i Lupuls comeback

Zach Bogosian blev matchhjälte för Winnipeg Jets när han avgjorde i den tionde straffrundan på bortaplan mot Toronto Maple Leafs. Matchen hade innan dess slutat 4-4 efter full tid och förlängning. Joffrey Lupul gjorde comeback efter att ha varit borta i två månader med en bruten arm och vilken comeback sedan. Han gjorde två mål och var en av de bästa spelarna på isen tillsammans med Winnipegs Blake Wheeler, som även han gjorde två mål.

Det var en match med flera olika ansikten. Toronto fick en drömstart, då Joffrey Lupul med sin första pucktouch satte 1-0 till hemmalaget redan efter 1:32 till publikens vilda jubel. Det var hans första mål för säsongen, Nazem Kadri fick enda assisten.

Det målet gav Toronto en oerhörd energi och man spelade väldigt fysiskt. Det i sin tur gjorde att det blev lite irriterat på isen och som följd så fick publiken se först Colton Orr gå en fight mot Chris Thorburn, vilket var en repris från den senaste matchen lagen emellan.

Den fighten följdes sedan upp av en mellan Korbinian Holzer och Zach Bogosian.

Toronto vann skotten i den första perioden med 14-11, det kändes också i det läget som att man hade full kontroll på matchen.

När den andra perioden sedan kom igång, så var det som att Toronto hade glömt bort att det var match igen. För Winnipeg tilläts dominera fullständigt och ledde med 9-0 i skott innan Toronto fick iväg sitt första för perioden.

Det utnyttjade Winnipeg genom att man gjorde fyra raka mål bakom Ben Scrivens, målskyttarna var i tur och ordning James Wright, Antti Miettinen & Blake Wheeler som gjorde två. För Wrights del så var det hans första för säsongen och första sedan 2009.

Toronto vaknade till liv i slutet på perioden och man reducerade till 2-4 genom Nikolai Kulemin med 18:35 på klockan. Han sköt ett skott utifrån som gick in via ribban. Det var hans tredje mål för säsongen och kom direkt efter att Jay McClement vunnit en tekning i offensiv zon.

Endast 25 sekunder efter det, så fick Toronto ett mycket psykologiskt viktigt mål, då Joffrey Lupul reducerade till 3-4, återigen på pass ifrån Kadri. Även Lupuls skott satt högt bakom Ondrej Pavelec i Winnipegs mål.

3-4 stod sig perioden ut och Toronto hade riktigt bra press i slutet av andra. Winnipeg vann skotten tillslut med 15-8.

Inför den tredje perioden så bytte Toronto in James Reimer i målet istället för Ben Scrivens. Scrivens hade då släppt in fyra mål på 26 skott.

Hemmafansen fick jubla återigen när Phil Kessel kvitterade till 4-4. Tyler Bozak la en långpassning i luften på fotbollsmanér, vilket gav Kessel ett friläge mot Pavelec efter att han skrinnat ifrån backarna. Det var hans tionde mål för säsongen och förutom Bozak så fick även Van Riemsdyk en assist.

Efter det var matchen vidöppen och lagen bytte chanser med varandra. Trots det så blev det inga fler mål under ordinarie matchtid. Skotten i sista blev 7-5 till Toronto.

Övertidsperioden var lika öppen som sista perioden, men även där förblev det mållöst. Skotten där 3-2 till Toronto. Totalt blev det 33-32 till Jets fördel.

Att det var en fysisk match bevittnar den här statistiken över antal tacklingar: Toronto 58 Winnipeg 37
Värst av alla på isen var Torontos forward Matt Frattin, som fick in hela 7 tacklingar.

Tyler Bozak och Blake Wheeler var de enda som gjorde mål i de tre första rundorna och sedan dröjde det tills den tionde straffrundan innan någon mer lyckades överlista Pavelec respektive Reimer. Målskytten blev något oväntande Zach Bogosian, som gjorde mål på sin första straff i karriären.

Toronto får vara glada att man fick en poäng överhuvudtaget i denna matchen, då man spelade oerhört slarvigt. Carl Gunnarsson och Dion Phaneuf hade båda två riktigt jobbigt i den andra perioden då man tappade puckar i egen zon konstant och därmed fick Winnipeg ett ihållande tryck.

Randy Carlyle kastade om hejvilt i formationerna matchen igenom och det var det som tillslut fick laget att vakna till.

John-Michael Liles fick spela återigen på Mike Kostkas bekostnad. På forwardsidan så fick Frazer McLaren vila när Lupul åter kom in i laget och för att göra plats för Lupul i truppen så bytte man även bort David Steckel till Anaheim igår. I retur fick man ett draftval i den sjunde rundan 2014 och forwarden Ryan Lasch som spelat för Växjö Lakers i Elitserien den här säsongen. Han skickades omedelbart till Toronto Marlies i AHL dock.

Nazem Kadris båda assist i matchen ger honom totalt 27 poäng, vilket gör att han och Phil Kessel delar förstaplatsen i den interna poängligan efter 29 matcher.

Tack vare poängen Toronto fick, så ligger man nu sexa i Eastern Conference på 32 poäng med tre poäng ner till New York Islanders på nionde plats.

En till bra trend är dock att man inte släppte in något mål i boxplay och det har ju varit lagets svaghet de senaste säsongerna. Man ligger just nu på en sjätte plats i den statistiken med drygt 84% avklarade penaltykills.

Det är dock en fortsatt dålig trend och Toronto har inte vunnit nu på fem matcher.