torsdag 21 mars 2013

Äntligen seger för Toronto igen

Nazem Kadri stod för tre assist och Joffrey Lupul för ett mål och en assist när Toronto Maple Leafs vann hemma i Air Canada Centre mot Tampa Bay Lightning med 4-2. Det var Torontos första vinst på sex matcher. James Reimer räddade 26 skott och tog sin tionde seger för säsongen.

Lupul ger Toronto ledningen med 1-0.

Toronto hade gjort om mycket i laget sedan senaste matchen. Man skickade ner backen Korbinian Holzer till Toronto Marlies och plockade istället upp den offensiva backen Jake Gardiner och under dagen idag så satte man veteranbacken Mike Komisarek på waiverlistan så att även han kan bli skickad till Marlies ifall inte något annat lag plockar upp honom. Komisarek hade innan dess varit petad i 21 raka matcher.

Med de ändringarna så såg laget klart mycket bättre ut defensivt och man hade inte alls lika många turnovers som i de tidigare matcherna.

Toronto öppnade matchen bäst och ledde ett tag skotten med 6-0 och efter ett fint klapp-klapp-spel så fann Nazem Kadri en fristående Joffrey Lupul som enkelt satte 1-0 bakom Mathieu Garon. Det var Lupuls tredje mål för säsongen och tredje på de två senaste matcherna. Carl Gunnarsson noterades för den andra assisten här. Klockan visade då 06:56 i den första perioden.

Tampa tilläts jobba sig in i matchen lite grann efter det men man skapade inga farliga målchanser alls.
8-6 i skott till Toronto efter första 20 minuterna.

Toronto rivstartade sedan i den andra perioden med att göra 2-0 efter 52 sekunder. Dion Phaneuf bombade in ett stenhårt slagskott ifrån blålinjen. Det var lagkaptenens femte mål för säsongen och återigen så var det Gunnarsson och Kadri som noterades för passningspoängen.

Innan dess hade Mark Fraser och B.J. Crombeen gått en lång fight redan efter 29 sekunder. Det var Torontos 30:e fight för säsongen och med det är man etta i ligan på den fronten.

Toronto gjorde sedan ytterligare två mål innan perioden ens var åtta minuter gammal. Det första kom efter 06:53, då Tyler Bozak slog in pucken i öppet mål efter att den studsat fram till honom efter att Mark Fraser skjutit från blålinjen och via Kessel fått fram pucken till Bozak. Det var hans åttonde mål för säsongen.

Det målet gjorde att Tampa bytte målvakt och in kom istället Anders Lindbäck.

Han fick ingen rolig start dock, för Nikolai Kulemin satte omgående det första skottet som kom emot den store svensken. Det var ryssens fjärde mål för säsongen och andra på två matcher. Han fick en passning av Kadri och vandrade in i slottet, fintade bort sin back och sköt in pucken med ett välplacerat skott på plockhandsidan hos Lindbäck. Lupul fick här den andra assisten.

I det läget hade Toronto en förkrossande statistik med 11-2 i klara målchanser.

Tampa vann skotten i andra perioden med 11-10, men fick se Toronto gå till vila med en 4-0 ledning.

Med ett skott utifrån och trafik framför Reimer så spräckte Tampa till slut nollan. Målskytt var Radko Gudas och målet var hans första i NHL. Assist till Labrie och Crombeen.

Tampa reducerade ytterligare efter att veteranen Martin St Louis spelat fram Tyler Johnson med en elegant flipp-passning i djupet och fri på kanten fann han en framstörtande Cory Conacher som bara hade att sätta klubban till och stöta pucken i mål till 2-4. Det var hans åttonde mål för säsongen.

Lindbäck fick lämna matchen i den tredje perioden med en skada och Garon fick då åter ta plats mellan stolparna.

I slutet på matchen så plockade Tampa ut Garon för att få in en sjätte utespelare, men närmare än ett ribbskott ifrån Steven Stamkos kom man aldrig.

Skotten i den sista perioden vanns av Tampa med 11-8 och även totalt med 28-26.

Bästa kedjan på isen var den med Kadri, Kulemin och Lupul för hemmalaget och dom var även +3 i matchen.

Jake Gardiner spelade drygt 19 minuter, var -1, men skapade väldigt mycket och var ständigt ett hot offensivt. Han hade även ett par fina ingripanden defensivt och fortsätter han så, så kommer han inte löpa någon risk att hamna i AHL i den närmaste framtiden igen.

Toronto vann tacklingarna i matchen med 46-35. Den som tacklades mest på isen var Mark Fraser med sju tacklingar på det kontot.

Matchens tre stjärnor var:

1. Nazem Kadri, 3 assist, +3 och 4 tacklingar
  2. Joffrey Lupul, 1 mål, 1 assist, +3
  3. Carl Gunnarsson 2 assist, +2, 2 tacklingar
Tack vare segern står Toronto nu på 16 segrar och 34 poäng efter 30 omgångar. Med det ligger man sexa i en haltande men oerhört jämn tabell. Det var lagets sjunde hemmaseger.

Härnäst väntar nu match mot Buffalo för Toronto på bortaplan imorgon innan man tar emot svårspelade Boston hemma på Lördag.