onsdag 15 december 2010

Toronto fick revansch på Edmonton

Toronto Maple Leafs vann med 4-1, borta mot Edmonton Oilers och man fick därmed revansch eftersom Oilers vann i Toronto med 5-0, när lagen möttes senast i början på december. Stor segerorganisatör var J-S Giguere, som räddade 23 av 24 skott.

Det var hemmalaget som började bäst och de hade de fem första skotten på mål, men Toronto spelade upp sig i en öppen och fartfylld första period. Med klockan på 5:55, så fick Torontos lagkapten Dion Phaneuf iväg ett stenhårt direktskott förbi Nikolai Khabibulin i hemmakassen. Det var Phaneufs första mål för säsongen, det var extra passande att det kom i just denna matchen, då Edmonton är hans hemstad. Förarbetet stod Phil Kessel och Colby Armstrong för.

Drygt fem minuter efter det, så lyckades Oilers kvittera till 1-1, genom ett mycket fint samarbete där Sam Gagner fick pucken av Jordan Eberle och Gagner passade tillbaka pucken till Eberle, som då åkte sig fri på bortre stolpen. Där sprätte han upp pucken i nättaket för sitt sjunde mål för säsongen. Backen Ryan Whitney fick en assist på det målet också, det var hans 22:a assist för säsongen. Med det så leder han interna poängligan i sitt lag, på just 22 poäng.

Skotten var 12-12 i första perioden, men hade det inte varit för Gigueres fina målvaktspel så hade matchen kunnat sluta annorlunda. Han tog bl.a ett par frilägen från supertalangen Taylor Hall.

I andra perioden så tightade Toronto till spelet mer i egen zon och man tog över matchen mer och mer. Man vann perioden med 2-0 och skotten med 13-3. Det första var en mycket fin styrning i mål, av Mikhail Grabovski i spel i numerärt överläge. Clarke MacArthur stod för en öppnande passning, som gav vitryssen helt öppet mål att bara styra in pucken i. Det var Torontos blott sjätte mål i powerplay, på bortaplan denna säsongen.

Kris Versteeg utökade sedan ledningen i slutet på perioden, när han styrde pucken mot mål. Fredrik Sjöström gjorde ett fint jobb framför mål där, då han störde Khabibulin så pass att han inte visste att han hade pucken intill sig, utan att Khabibulin lyckades slå in pucken i eget mål, via hjälp av en hemmaskridsko.

I mitten på sista perioden så utökade Phil Kessel ledningen till 4-1, på ett direktskott vid sidan om målet i powerplay. Kris Versteeg stod för passningen som gick rätt igenom målgården och som gav Kessel helt öppet mål. Det var Kessels tolfte mål för säsongen.

Skotten totalt i matchen var 34-24 i Torontos favör.