torsdag 24 januari 2013

Van Riemsdyk sänkte Pittsburgh

James Van Riemsdyk satte sina två första mål i Torontotröjan och James Reimer räddade 28 skott, när Maple Leafs vann borta mot Pittsburgh Penguins med 5-2. Evgeni Malkin och Sidney Crosby nätade för hemmalaget.

Toronto spelade väldigt bra i spel fem mot fem då man hade en väldigt hög och aggressiv forechecking matchen igenom, men det var hemmalaget som gjorde matchens första mål. Evgeni Malkin direktsköt då in sitt första mål för säsongen, på Sidney Crosbys passning ifrån en snäv vinkel. Det lurade Reimer som trodde att Malkin skulle passa och därmed stod han felplacerad i målet. Klockan visade då 18:51 i den första perioden.

Bortalagets fina spel fortsatte även i den andra perioden och man fick utdelning tillslut efter att Clarke MacArthur lyckats styra in sitt första mål för säsongen, på Nazem Kadris passning precis efter att Pittsburgh hade blivit fulltaliga igen efter att Pascal Dupuis suttit utvisad för en hakning. Då hade man spelat drygt 3 min av den andra perioden.

Ett par minuter senare så tog Toronto ledningen när James Van Riemsdyk rakade in Nikolai Kulemins passning i öppet mål bakom Marc-André Fleury. Det var den unga amerikanens första mål för sin nya klubb efter att ha blivit tradad till Toronto mot backen Luke Schenn under sommaren.

Hemmafansen fick dock jubla 29 sekunder senare då Sidney Crosby blev helt frispelad och kunde enkelt lägga in pucken under Reimers benskydd till 2-2. Det var Crosbys första mål för säsongen.

Van Riemsdyk gav Toronto ledningen åter med klockan på 14:34 i mittperioden. Han sköt ett blixtsnabbt handledsskott utifrån tekningscirklarna. Skottet var så hårt att Fleury aldrig hann reagera innan pucken hade svischat förbi plockhandsken och in i nätet.

Mikhail Grabovski utökade ledningen till 4-2 efter drygt fem minuters spel i den tredje perioden, när han direktsköt in sitt första mål för säsongen, på en passning från Nikolai Kulemin. Det var Kulemins tredje assist för kvällen då han även noterades för en assist på MacArthurs mål tidigare.

I slutet av matchen så lyckades Pittsburgh först dra på sig ett straff på för många spelare på isen, efter att man hade plockat ut Fleury. Det var en utvisning som Sidney Crosby protesterade så kraftfullt emot att han blev utvisad för osportsligt uppträdande. I det efterföljande fem mot tre-läget gjorde Toronto 5-2. Det var centern Tyler Bozak, som från nära håll gjorde sitt andra mål för säsongen. Clarke MacArthur och Mike Kostka fick assist på det målet.

Mike Kostka har haft en poäng i varje match hittills. Ingen dålig start för en spelare som aldrig spelat i NHL tidigare.

Skotten i matchen vanns av Pittsburgh med siffrorna 30-24.

Annars är det värt att notera att Colton Orr gick en fight i dagens match igen. Det var en lång fight på 1 minut och 10 sekunder. Han gick upp mot backen Deryk Engelland.

Jake Gardiner var tillbaka i laget igen, efter att ha missat de tidigare matcherna pga en hjärnskakning som han ådrog sig i en match för Toronto Marlies tidigare under säsongen. Han spelade drygt 17 minuter och såg stabil ut.

James Reimer spelade sin första match för säsongen och var lite darrig i början, men han spelade successivt upp sig och visade laget att man har två bra målvakter i honom och Ben Scrivens.

Mike Komisarek var också tillbaka efter petningen senast. Istället fick Mark Fraser, David Steckel och Cody Franson se matchen från sidan.

Toronto blev av med stjärnforwarden Joffrey Lupul i den andra perioden, då Dion Phaneuf lyckades pricka hans högra arm med ett stenhårt slagskott. De första rapporterna säger att han har brutit underarmen och kan vara borta en lång tid.