söndag 10 oktober 2010

Toronto tog första ronden av Battle of Ontario

Toronto körde över Ottawa hemma i Air Canada Centre med 5-1 och tog sin femte raka seger över sina provinsrivaler. Stora matchvinnare var Phil Kessel och nyförvärven Clarke MacArthur och Kris Versteeg, som alla tre stod för ett mål och en assist vardera.

Det var annars en kollektiv seger för Toronto, där alla fyra kedjorna bidrog i matchen. Var det inte genom att utmärka sig i matchprotokollet så var det istället genom hårt jobb över hela planen. Märkbart var att fjärdekedjan gång på gång tryckte ner Ottawa djupt i offensiv zon.

Hemmalaget fick en kanonstart när Clarke MacArthur stal pucken av Jason Spezza och serverade Nikolai Kulemin ett fritt läge att skjuta ifrån slottet och han förvaltade chansen väl till sitt första mål för säsongen bakom Pascal Leclaire. Klockan stod då på 1:38 av första perioden.

Man dominerade den första perioden fullständigt och vann skotten övertygande med 17-6. Även Phil Kessel nätade i den första perioden, på pass ifrån Kris Versteeg. Hans andra mål för säsongen, så den tilltänkta målkungen har fått en fin start på den nya säsongen.

Den andra perioden var snarlik den första, där Toronto fortsatte sin dominans. Man vann skotten i den med 14-6 och periodens enda mål gjordes av Clarke MacArthur, som kom glidandes i slottet och snärtade in pucken lågt vid ena stolpen. Helt utan chans för Leclaire. Det var MacArthurs andra mål för säsongen.

Den tredje perioden var fylld av utvisningar och när Toronto fick chansen till att spela fem mot tre, så styrde Kris Versteeg in Kaberles skott till 4-0. Det var Versteegs första mål i Torontos tröja. Det var även Torontos första powerplaymål för säsongen.

Även Tim Brent fick sätta sitt andra mål för säsongen, det kom till när han fick pucken på sig efter en dålig rensning från Leclaires sida. Han sköt pucken i mål från en svår vinkel och först såg det ut som att pucken räddades men efter videokoll så såg man att Leclaire hade plockhandsken långt inne i målet när han gjorde räddningen.

Ottawa fick sedan ett tröstmål på slutet när Daniel Alfredsson snappade upp en puck som alla trodde skulle gått till icing egentligen och sen passade den vidare till Jason Spezza som hade helt öppet mål. Jean-Sebastien Giguere var chanslös på det läget och fick där se sin nolla spricka. Mer än så mäktade inte Ottawa med.

På slutet av matchen sen så utbröt inte mindre än tre fighter. Först ut var Mike Brown och Chris Neil, de efterföljdes av Colton Orr vs Matt Carkner resp de mer oväntade Kris Versteeg & Mike Fisher.

Toronto vann skotten även i den sista perioden, med 7-6. Totalt blev det 38-18.

Segern innebar även att Toronto vann två raka i inledningen på en säsong för första gången sedan 1999.

Toronto som varit det sämsta laget i boxplay de två senaste säsongerna har ännu inte släppt in ett endaste mål i den spelformen den här säsongen och det är ett stort fall framåt.