lördag 16 oktober 2010

Bästa starten på 17år

Toronto Maple Leafs vann sin fjärde raka match och är fortsatt obesegrade. Detta efter att Phil Kessel avgjorde borta mot New York Rangers, i förlängningen i spel fyra mot tre med sitt andra mål för matchen. Det innebar även att Toronto fått sin bästa start sedan säsongen 93/94. Den gången inledde man serien med tio raka segrar. Slutresultatet skrevs till 4-3.

Trots en fin inledning av Toronto, där de hade en tre-fyra riktigt vassa chanser, så var det hemmalaget som fick jubla först efter att Michal Roszivals skott letat sig in från blålinjen. En skymd Jean-Sebastien Giguere var helt chanslös på det skottet.

Toronto fortsatte att trumma på efter det och man radade upp flera chanser men varje gång så stod Henrik Lundqvist i vägen. Toronto vann skotten i första perioden med 16-7, men Roszivals mål blev periodens enda.

Toronto fick sedan inleda den andra perioden i spel fem mot fyra, efter en onödig crosschecking av Chris Drury i slutet på första perioden. Precis när den utvisningen var avklarad så lyckades Toronto tillslut få hål på Lundqvist. Nikolai Kulemin sköt först i stolpen och när pucken gled längs mållinjen så kastade Clarke MacArthur sig fram och sopade in pucken till 1-1 och sitt femte mål för säsongen. Luke Schenn noterades även för assist på det målet.

Den bedriften innebar även att han blev den första i Maple Leafs historia att göra mål i sina fyra första matcher.

Strax efter det målet så tog man även ledningen när Mike Komisarek la in pucken på mål och det var snarlikt det som Roszival gjorde i första perioden för Rangers och Lundqvist var därmed chanslös eftersom han inte kunde se något. Det var den hårdföra backens första mål för säsongen och även hans första i Torontos tröja. Phil Kessel stod för den enda assisten.

På tal om Phil Kessel så var det han som fick sätta nästa mål. Detta efter att linjedomaren två gånger om varit i vägen för Rangers i offensiv zon, när båda lagen var en man mindre och man följdaktligen spelade fyra mot fyra. Tyler Bozak snappade då upp pucken och en snabb kontring så fann han Kessel som hade sprintat ifrån sin bevakning och från nära håll kunde han stöta pucken i mål förbi Lundqvist.

Rangers hade även dom ett par chanser i perioden men de hade svårt att träffa målet och de flesta skotten ven utanför Gigueres stolpar. Toronto vann även skotten i den andra perioden, denna gången med 14-5. Så ledningen var välmotiverad.

Hemmalaget fick sedan en kanonstart på tredje perioden, när den väldiga forwarden Brian Boyle sköt ett snärtigt handledskott i Gigueres plockhandskryss. Klockan stod då på 2:10. Rangers fick tillbaka en del av övertaget som Toronto hade i matchen och det blev mer böljande spel för ett tag.

Nästan två minuter senare så tog Sean Avery en huvudlös utvisning efter att Rangers redan blivit tilldömda en på Ruslan Fedotenko, när han mycket fult slashade Mike Komisarek inte en gång utan två gånger, först i knävecket och sedan rätt över fotleden! Jag blir mycket förvånad om den ej leder till avstängning i efterhand men han fick iaf bara två minuter för tilltaget.

De flesta i arenan trodde nog att matchen skulle avgöras där men Rangers spelade ett mycket bra boxplay och Toronto fick bara iväg ett endaste skott under hela övertaget. Delvis pga lågt pucktempo men även pga väldigt uppoffrande spel från hemmaspelaren Ryan Callahan som såg till att vara i skottlinjen hela tiden.

Precis när man hade klarat av utvisningarna så kontrade Rangers in 3-3 och målskytt var återigen Boyle. Det var blott andra gången i hans karriär som han gjort två mål i samma match. Senast det hände var 4:e April 2009 i en match mot Phoenix, för Los Angeles. Än mer anmärkningsvärt var att Boyle inte gjort ett endaste mål på sina 27 senaste matcher innan denna.

Matchen gick sedan till övertid, där drog Rangers back Marc Staal på sig en onödig utvisning för Interference och det tog Toronto endast 20 sekunder att utnyttja det läget. Phil Kessel fick pucken av Tyler Bozak, på vänsterkanten och innan Lundqvist hann reagera så hade Kessel snärtat in den i klubbhandskrysset, till sitt fjärde mål för säsongen.

Sett till matchen som helhet så var det en rättvis seger för Toronto och man vann även skotten med hela 38-24.

Rangers fick två stora jobbsposter i den andra perioden där två tredjedelar av förstakedjan fick kliva av med skador efter att först Marian Gaborik blivit tacklad in i sargen av Colby Armstrong och lagkaptenen Chris Drury åkte ihop med lagkamraten Roszival. Ingen av dem återkom mer i matchen efter det. För Gaboriks del så tyder det på en axelskada medan Drury befaras ha slagit upp sin fingerskada som höll honom borta från större delar av försäsongen och de inledande matcherna på säsongen.