torsdag 14 oktober 2010

Gustavsson vinnare i säsongspremiären.

Clarke MacArthur firar ett av sina två mål i matchen.

Jonas Gustavsson räddade 22 av 25 skott borta mot Pittsburgh i sin säsongspremiär. Matchen slutade 4-3 till Toronto, men segern satt hårt inne då hemmalaget pressade på rejält i sista perioden och Gustavsson tvingades göra ett par riktigt avancerade räddningar. Det var Torontos tredje raka seger för säsongen.

En annan matchvinnare var Clarke MacArthur som gjorde två mål i matchen och just nu delar han ledningen i skytteligan med Alexander Ovechkin & Derek Roy, som även de har gjort fyra mål denna säsongen.

Matchens första mål gjordes av Colton Orr, som ståendes framför målet styrde in Luke Schenns skott vid sidan om Marc-André Fleury i Pittsburghs mål. Det var slagskämpens första mål för säsongen.

Målet var rättvist sett till spelet och Toronto hann skjuta sex skott på mål innan Pittsburgh fick iväg sitt första. Tyvärr för bortalagets del så gick det enda skottet in. Det kom i powerplay, med dryga minuten kvar på Luke Schenns dubbla utvisning för high-sticking och gjordes av Chris Kunitz som även han nätade på en styrning. Passningen stod Evgeni Malkin för och det var Kunitz första fullträff för säsongen.

Efter det målet tog Pittsburgh över initiativet mer och mer och följdaktligen så fick dem även nästa målet i matchen. Det kom i en tilltrasslad situation vid sidan om kassen där Maxim Talbot lyckades snärta in pucken precis över benskyddet på Jonas Gustavsson. Hans första mål för säsongen.

Det gjorde att ställningen efter första perioden var 2-1 till hemmalaget.

Toronto kvitterade efter att klockan tickat upp till 3:01 i den andra perioden, i powerplay. Tomas Kaberle kom glidandes längs vänsterkanten och trots att han tittade mot målet så slog han en genomskärande passning till Clarke MacArthur på högerkanten som snärtade in pucken direkt. Helt otagbart för Fleury. Det var MacArthurs tredje mål för säsongen.

Drygt en och en halv minut senare så satte Francois Beauchemin sitt första mål för säsongen, när han fick läge att nypa till efter att Mike Zigomanis klockrent vunnit en offensiv tekning till Luke Schenn som i sin tur spelade i sidled till Beauchemin som satte pucken förbi en skymd Fleury.

Clarke MacArthur fick sedan sätta sitt andra mål i matchen och fjärde för säsongen, när Mikhail Grabovski hittade honom med en delikat passning, ståendes bakom kassen.

Ett misslyckat byte för Toronto i slutsekunderna av perioden gjorde att en omarkerad Sidney Crosby enkelt kunde slå in en backhand bakom Gustavsson. Det var storstjärnans första mål för säsongen och blott andra poäng totalt i den fjärde matchen.

Det blev matchens sista mål. Toronto var väldigt effektiva i matchen och man satte de fyra målen på blott 14 skott. Pittsburgh vann skotten totalt med 25-14.

Strax innan det så missade Evgeni Malkin dessutom ett straffslag, som han blev tilldömt efter att ha blivit nedriven efter att Sidney Crosby frispelat honom.

Pittsburgh har nu förlorat de tre matcher man spelat på hemmais i den nybyggda arenan Consol Energy Center, som ersatte den 49år gamla Civic Arena.

En så här positiv start hade Toronto senast under säsongen 1999/2000, den gången vann man sin division så säsongsinledningen verkar mycket lovande.

Den så tidigare framgångsrika förstakedjan med Tyler Bozak, Phil Kessel och Kris Versteeg var i stort sett osynlig denna kvällen, vilket visar vilken bredd laget har när man kan vinna trots det.