fredag 8 oktober 2010

Seger i premiären för Toronto

Toronto Maple Leafs inledde den nya säsongen på bästa tänkbara sätt. Man hemmaslog sin ärkerival Montreal Canadiens med 3-2 och stor matchvinnare var målvakten Jean-Sebastien Giguere som stod för 26 räddningar.

Det var en väldigt tempofylld och fysisk match. Där det var hemmalaget som började klart bäst och man körde verkligen över allt som kom i deras väg, det syntes att Brian Burke nu satt sin prägel på uppställningen då det är snabb och fysisk hockey som han förespråkar.

Premiärskytt denna säsongen blev Tim Brent, som överraskande tog en plats i laget efter trainingcampen, som lagets tredjecenter. Han styrde in pucken efter att Dion Phaneuf skjutit från sargkanten, strax innanför blålinjen efter att han snappat upp en dålig rensning från Montreals Tomas Plekanec. Klockan stod då på 6:42 i den första perioden och det var Brents första mål i Torontos tröja.

Mindre än två minuter senare så tändes lampan återigen bakom bortamålvakten Carey Price. Detta efter att Tyler Bozak hade frispelat Phil Kessel som lyckades trycka in pucken under Price benskydd. Chansen uppstod tack vare att Hal Gill tjuvade och stack för tidigt upp i anfallet istället för att säkra hemåt, som annars är den jättelika defensiva backens huvuduppgift.

Montreal reducerade sedan drygt tre minuter senare, det kom till efter att Carl Gunnarsson i hemmalaget slog en dålig passning till sin backkollega som bortalagets nyförvärv Dustin Boyd snappade upp och som han förvaltade genom att ta vara på sin egen retur efter att Giguere stoppat det första försöket.

Andra perioden blev mållös men där kom Montreal tillbaka spelmässigt, mycket tack vare att Toronto drog på sig tre raka utvisningar.

Toronto kunde uttöka ledningen till 3-1 efter en dryg minuts spel av sista perioden. Det målet gjordes av nyförvärvet Clarke Macarthur, som snyggt snärtade in ett backhandskott efter att ha fintat bort två bortaspelare.

Montreal kunde reducera mindre än en minut senare genom ännu ett nyförvärv, lite turligt så fick Jeff Halpern in pucken via först stolpen och sen en hemmaskridsko tillhörandes Francois Beauchemin.

Det blev matchens sista mål men det var oerhört nära kvittering flera gånger om på slutet men varje gång så stod J-S Giguere ivägen för allt som kom i hans väg.

Förra säsongen mötte man också Montreal i den första matchen, den gången tappade man en 3-2 ledning och föll med 4-3 i sudden. Det var då en början på åtta raka matcher utan seger och det var där man tappade chansen på slutspel den säsongen.

Detta laget ser mer ut som att dom kommer vara med och tävla varje kväll och man har också tydliga roller för vilka som ska göra vad.

Jag blev imponerad över att alla fyra kedjorna bidrog i matchen och framförallt att man kunde hålla tätt i boxplay, för Toronto har haft det sämsta boxplayet i ligan de två senaste säsongerna.

Det var även Torontos första seger i en hemmapremiär sedan år 2000.