lördag 30 januari 2010

Övertidsförlust för Toronto mot New Jersey

En utvisning på Luke Schenn under övertiden skulle visa sig bli kostsam, då Travis Zajac kunde sätta avgörande 5-4 i matchen till hemmafansens glädje. Han fick dit pucken bakom Vesa Toskala med ett distinkt direktskott på pass från planens suverän, Zach Parise. De båda stod för fyra poäng i matchen, där Parise gjorde två mål och spelade fram till två andra medan Zajac stod för ett mål och tre målgivande passningar.

Toronto hade kämpat sig tillbaka från ett tvåmålsunderläge sista fem minuterna i den tredje perioden, efter att coachen Ron Wilson gått ner på tre kedjor samtidigt som New Jersey backade hem och spelade på ledningen. Det såg ut som att New Jersey skulle kunna hålla undan men med 5:01 kvar att spela av slutakten så fick Alexei Ponikarovsky pucken till skänks av hemmaförsvararen Bryce Salvador och fri framför Martin Brodeur så snärtade han in pucken till 3-4.

Det gav Toronto exakt den tändningen som krävdes för att krama ur de sista krafterna att forcera in en kvittering. Det skulle dock dröja tills det var 91 sek kvar på perioden innan Matt Stajan kunde raka in returen som Brodeur var tvungen att släppa på Tomas Kaberles skott från blålinjen.

Toronto var annars det laget som började matchen bäst och tog ledningen när den forne Linköpingsbacken Carl Gunnarsson lite turligt fick in sitt första NHL-mål i karriären efter drygt 6 minuter. Hans skott ändrade riktning helt på en klubba och ställde Brodeur, som hade placerat sig i det hörnet där pucken skulle hamnat utan styrningen.

Efter två försvarsmissar av Torontos back Ian White kunde New Jersey göra två mål genom Zach Parise. Det första av dem kom endast 59 sek efter Torontos ledningsmål.
White tappade då pucken i egen zon till Parise som först sköt och returen snappades upp av Dainus Zubrus som fann en helt fristående Parise framför målet som bara hade att sätta klubban till och styra in trissan i mål. Det andra målet kom till när White spelade pucken på Zubrus, så att det skapades ett två mot ett läge där Parise återigen blev framspelad till tom kasse. Jonas Gustavsson i Torontos mål hade ingen chans på något av de målen.

Så var ställningen efter första perioden, en period där Toronto ägde mer puck men New Jersey var grymt effektiva. När den andra perioden kom igång så var det bara ett lag på isen till att börja med. New Jersey tryckte tillbaka Toronto gång på gång och Gustavsson fick göra flera högklassiga räddningar, han bestal Parise på minst två mål till med fenomenala plockräddningar från nära håll.

Tillslut fick han dock kapitulera när Travis Zajac fann Zubrus med ett långt sidledspass där Gustavsson inte hann över i tid och därmed var 3-1 ett faktum. Kort därefter byttes Gustavsson ut mot Toskala men det var inte pga Gustavssons spel utan för att försöka väcka laget som i det läget hade 3-11 i skott mot sig i perioden. Då hade man endast spelat halva mittperioden dessutom.

Torontos bästa kedja i den perioden var överraskande nog den hårt arbetande fjärdekedjan med Wayne Primeau, Colton Orr och Jamal Mayers. Det var även dom som skulle åstadkomma en reducering. Anfallet startades med att Primeau täckte ett skott i egen zon, passade vidare pucken till Mayers som chippade pucken framåt till en helt fri Colton Orr som i sin 300:e match i karriären avslutade som om han var en riktig målspruta för det avslutet var distinkt och otagbart för Brodeur. Orr som är mest känd för att kasta handskarna vid behov annars visade prov på att han även kan spela hockey.

Hemmalaget återtog sin tvåmålsledning ett par minuter innan periodvilan, genom Patrick Davis som likt Gunnarsson även han satte sitt första NHL-mål. Det var ett snabbt avslut mellan benen på Toskala.

Toronto ska vara glada för den poängen som bärgades för New Jersey var det klart bättre laget sett över hela matchen. Framförallt kedjan med Zubrus, Parise och Zajac var ett ständigt orosmoment när dom var inne på isen. Dom fick också följdaktligen utmärkelse som matchens tre stjärnor.

Martin Brodeur noterades för 25 räddade skott medan Vesa Toskala tog 10 av 12 skott efter att han hade avlöst Gustavsson som fått släppa in tre av 19 skott som kommit mot honom.

Hemmalaget vann skotten med 31-29.

Både Jamal Mayers och Garnet Exelby spelade trots att dom bett att få byta klubb. Mayers hade en väldigt bra match med två målgivande passningar medan Exelby var väldigt osynlig.