torsdag 28 januari 2010

DIF vann länsderbyt

Djurgården vann kvällens länsderby mot Södertälje med 3-1 på bortaplan inför 4652 åskådare i Axa Sports Center. Efter bl.a två mål i powerplay. Det bröt Södertäljes fina svit, då dom inte hade förlorat på hemmaplan sedan 10:e Dec 2009.

Får börja med att säga att uppgifterna inför matchen om att nyförvärvet Riku Helenius skulle stå sin första match för sitt nya lag var felaktiga. Det var Pontus Sjögren som fick förtroendet mellan stolparna istället för den nya finländaren.

I Djurgårdens mål så fick Wesslau stå igen efter sin fina insats mot HV71 senast. Bortalaget fick ett välkommet tillskott bland backarna, då Marcus Ragnarsson var tillbaka igen efter att ha missat ett par matcher med en knäskada. Han fick spela ihop med Nichlas Falk, för att Andreas Holmqvist var sjuk.

Matchen började jämnt trots att Södertälje fick ett numerärt överläge redan efter 50 sek då Kristofer Ottosson blev utvisad 2 min för en hooking. Djurgården lyckades döda den utvisningen utan att släppa till nån större chans.

Första rejäla målchansen i matchen fick hemmalaget efter drygt 5 min, när backen Timmy Petterson i Djurgården slog ett felpass som gav Jonas Almtorp ett jätteläge men han sköt utanför. Han skulle dock revanschera sig senare i perioden.

Det första målet dröjde till klockan stod på 11:55, när hemmalagets Pierre Hedin dessutom satt utvisad för en hooking. Djurgården ställde upp och spelade runt länge i powerplay och med en perfekt skottpassning så hittade Nichlas Falk en helt fristående Kristofer Ottosson i slottet som kunde styra pucken i mål till 1-0.

Hemmafansen behövde inte vara alltför deppiga för det, då Jonas Almtorp fick sin revansch på den förra missade chansen, när han slog till på en puck som damp ner framför honom mitt framför kassen efter att en Södertäljeback skjutit från blålinjen och pucken fastnat på försvarande David Printz. Målet kom endast 53 sek efter Djurgårdens ledningsmål.

Trots ett litet övertag för DIF så gick de båda lagen till periodpaus med ett mål vardera.

Kombinationen Pierre Hedin och utvisningar var inget bra för SSK denna kvällen, då han tidigt i andra perioden återigen blev utvisad så dröjde det endast 28 sek innan pucken låg i kassen igen. Målskytt denna gången var den duktiga centern Jacob Josefsson, som fick öppet mål på returen från Timmy Petterssons backavslut från vänsterkanten.

Kort därefter tog Peter Popovic timeout för att väcka hemmalaget, då det stundtals såg ut som att DIF fortfarande hade powerplay. Trots att det var lika många spelare på isen. Det hjälpte föga då Djurgården lyckades trycka tillbaka Södertälje gång på gång och hemmaspelarna mest såg ut som åskådare.

Skotten 18-11 till DIF efter två perioder förklarar väldigt bra hur tama hemmalaget var offensivt.

När man så trodde att SSK skulle ta tag i det i tredje perioden så var det gästerna som skapade de hetaste chanserna. För när Andreas Engqvist satt utvisad för DIF så lyckades ändå Jacob Josefsson jobba till sig ett friläge, efter att ha slitit sig mellan två backar. Pontus Sjögren kunde dock avvärja det hela med en fin och följsam räddning med höger benskydd.

Hemmalaget plockade i slutet av matchen sedan ut målvakten för att satsa på en kvittering men det gick som det brukar då Jimmie Ölvestad med en fin och öppnande passning hittade fram med pucken till Marcus Nilson som bara ett par meter från det tomma målet bara hade att lägga in den svarta trissan i tom kasse.

Djurgården vann rättvist och Södertälje såg ut att sakna energi att matcha stockholmarnas fysiska spel och ihärdiga skridskoåkning.

Skotten totalt i matchen var 27-16 till Djurgården.

Det var den tredje raka 3-1 segern för DIF mot SSK den här säsongen.